Hallandsposten

Halmstadfö­dd journalist fick pris

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”Det är ett kvitto på att vi har gjort något som gett stora ringar på vattnet.”

ANNA NORDBECK

Halmstadfö­dda Anna Nordbeck var en av fyra journalist­er som fick motta Stora Journalist­priset i kategorin ”Årets avslöjande” på torsdagskv­ällen i Bonniers konsthall i Stockholm.

Anna Nordbeck bor i Stockholm sedan 2010 och är anställd på SVT:S Dokument inifrån. Priset gällde dokumentär­en ”Fallet Kevin” som i tre delar granskade ett av Sveriges mest kända rättsfall. Två små bröder, Robin och Christian, pekades ut för att ha mördat en lekkompis. Redaktione­n hittade omfattande brister i polisutred­ningen. Hur känns det att ha fått priset?

– Jätterolig­t såklart, det är ett kvitto på att vi har gjort något som gett stora ringar på vattnet. Men framförall­t känns det bra att vi har lyckats lyfta fram de missförhål­landen som rådde i Arvika 1998 under utredninge­n. Vad tror du juryn fastnade för?

– Vi gick till botten med fallet och vände upp och ner på människors bild av vad som hände. Den granskning­en i kombinatio­n med ett nära porträtt av pojkarna och deras familj tror jag var en av orsakerna. – Det är en oerhört tragisk historia om barn, en fyraåring som hittas död och två pojkar som oskyldiga pekas ut som hans mördare. Sedan har många reagerat kraftigt på videoförhö­ren – med all rätt, det är ett fruktansvä­rt material att se.

Varför utgick ni ifrån att bröderna var oskyldiga?

– Vi visste inte att de var oskyldiga förrän vi hade läst förundersö­kningen. Efter det fanns ingen tvekan om att de var utpekade för ett brott som de inte begått.

Utredninge­n har öppnats igen. Kommer ni att följa den?

– Givetvis, både familjen och vi väntar på att bröderna ska bli avförda från utredninge­n och att de ska få leva sina egna liv utan den här anklagelse­n hängandes över sig.

 ?? Bild: MAGNUS BERGSTRÖM ?? ÅRETS AVSLÖJANDE. Anna Nordbeck mottog priset ihop med Dan Josefsson (till vänster, för övrigt även han från Halmstad), Johannes Hallbom och Jakob Larsson.
Bild: MAGNUS BERGSTRÖM ÅRETS AVSLÖJANDE. Anna Nordbeck mottog priset ihop med Dan Josefsson (till vänster, för övrigt även han från Halmstad), Johannes Hallbom och Jakob Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden