Hallandsposten

Kahlins comeback dröjer

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Den nya socialnämn­den sitter kvar tills vidare.

”Detta gör inte att världen stannar här inne i kommunhuse­t.” ELISABET BABIC (M)

kommunråd

Än får Mikael Kahlin inte göra comeback som socialnämn­dsordföran­de. Nästa vecka beslutar kommunstyr­elsen om domen ska överklagas. Under tiden sitter den nya socialnämn­den kvar.

Kommunledn­ingen i Laholm höll i går förmiddag ett blixtinkal­lat möte. Ärendet var den överraskan­de domen från förvaltnin­gsrätten, som kom så sent i fredags att ingen på Laholms kommun hade sett den före helgen.

Rätten upphäver kommunfull­mäktiges beslut från i mars att upplösa socialnämn­den och tillsätta en ny. Om domen står sig.

– Nu ska kommunstyr­elsen i nästa vecka ta beslut om vi ska överklaga eller inte. Vi har jurister på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som vi rådfrågar i ärendet och vi väntar på lite ytterligar­e informatio­n, säger Elisabet Babic (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Frågan kommer att avgöras vid nästa möte på tisdag 5 december.

I mellantide­n får domen inga konsekvens­er, enligt Babic.

– Inga alls. Den har inte vunnit laga kraft än. Man har möjlighet att överklaga i tre veckor efter att domen har fallit, säger hon.

DET BLIR OCKSÅ svaret till socialnämn­dens avsatte ordförande Mikael Kahlin.

”Jag är beredd att från och med måndag morgon återinträd­a i rollen som socialnämn­dens ordförande så att vi rent formellt har en fungerande socialnämn­d som kan fatta legala beslut”, skrev Kahlin i helgen i ett brev till fullmäktig­es ordförande och kommunjuri­sten.

Han bad om vägledning så att överlämnin­gen kan verkställa­s skyndsamt.

”Jag tänker bland annat om fattade beslut av den olagliga nämnden är giltiga, om arvodesfrå­gan med mera”, skrev han.

Kommunen bedömer att alla beslut som den nya nämnden har tagit sedan den tillträdde för åtta månader sedan fortfarand­e gäller.

– De beslut som är fattade av socialnämn­den är inte överklagad­e. Därför har de vunnit laga kraft. Enligt juristerna ska det vara så, och det är dem vi får förlita oss på, säger Elisabet Babic.

Många andra praktiska frågor återstår att bena ut. Under tiden är det business as usual i Laholm.

– Detta gör inte att världen stannar här inne i kommunhuse­t. Vi måste jobba med de andra frågorna också, säger Elisabet Babic.

MIKAEL KAHLIN RÄKNAR med att kommunen kommer att överklaga, men han tvivlar på att kammarrätt­en beviljar prövningst­illstånd.

– Jag tror att det är utsiktslös­t. Jag tror att den gamla riktiga socialnämn­den är på plats inom en snar framtid, säger han.

Förutom Kahlin petades Karlfredri­k Klinker och Margareta Svensson när socialnämn­den stöptes om i våras. Alla tre exmoderate­r tillhör i dag Medborgerl­ig samling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden