Hallandsposten

Bun behöver ytterligar­e 142 miljoner

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

”Jag förstår inte hur man ska få ihop ekvationen fler barn och färre personal”

Barn- och ungdomsnäm­nden behöver ytterligar­e 142 miljoner kommande år för att klara sin verksamhet. Annars måste personal sägas upp och barn med behov av stöd hamnar i kläm.

Den ekonomiska planen för 2019 och 2020 ställer krav på besparinga­r inom förskola och grundskola på totalt 91 miljoner kronor.

Konsekvens­erna av ett sådant sparbeting skulle bli omfattande. Enligt en utredning som förvaltnin­gen gjort måste personalst­yrkan minskas med 52 heltidstjä­nster 2019 och 133 för 2020.

Dessutom radas en mängd andra negativa effekter upp, som minskat stöd till barn med särskilda behov, fler outbildade personalgr­upper som får ansvara för barns och elevers lärande, höjd barnomsorg­staxa, stängning av öppna förskolor, minskat bidrag till fristående förskolor och slopat stöd till förskolor med en avdelning.

FÖRSÄMRAD ARBETSMILJ­Ö och ökad arbetsbela­stning är två andra följder som leder till risk för ökad ohälsan bland barn och personal.

– Det här är inga rimliga konsekvens­er. Om vi ska klara av att ge alla barn och elever de utmaningar och det stöd de har rätt till behöver personaltä­theten åtminstone bibehållas kommande år, säger Tove Bergman (MP), ordförande i nämnden.

Krissi Johansson (S), vice ordförande, håller med.

– Jag förstår inte hur man ska få ihop ekvationen fler barn och färre personal. Vi är mycket oroade över hur ett besparings­beting kommer KRISSI JOHANSSON (S)

att påverka skolan, barnen och måluppfyll­elsen.

Nämnden har därför beslutat att begära mer pengar. För 2019 och 2020 handlar det om 51 respektive 91 miljoner mer.

Krissi Johansson uppger att hon håller med om att nämnden behöver mer pengar men är kritisk mot hur majoritete­n behandlat ärendet.

– Hanteringe­n är märklig. Först lägger de ett besparings­beting i fullmäktig­e och sedan riktar de en vädjan till partivänne­rna i kommunstyr­elsen om att skjuta till mer pengar. Det blir lite löjligt, vem ska man lita på? Jag tycker att man kunde ha tagit striden tidigare, säger hon.

TOVE BERGMAN SER dock inget konstigt i förfarande­t trots att det innebär en rejäl begäran om utökade ramar.

– Kommunfull­mäktige har tagit budgeten för 2018 och den är definitiv. 2019 och framåt handlar det om en planering. Ramarna är bara preliminär­a och det är nämndens ansvar att tänka framåt, beskriva konsekvens­erna av ramarna och vid behov begära mer pengar. Vi gör bara det vi ska, och jag vill påstå att det blir förändring­ar varje år mellan ramar och den budget som fullmäktig­e sedan fastställe­r, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden