Hallandsposten

Forskare studerar huvudskado­r

HALMSTAD: HBK:S Gabriel Gudmundsso­n hör till dem som haft flera hjärnskakn­ingar. På sjukhuset i Halmstad pågår viktig forskning i ämnet.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Att kampsporta­re riskerar att få hjärnskado­r har debatterat­s under lång tid, men även fotbollssp­elares huvuden är utsatta. Nu deltar HBK i en stor studie kring hjärnskakn­ing.

– Jag tror det finns en gråzon när det gäller skallskado­r inom fotbollen och många klubbar har inget system för att ta hand om spelare som fått en hjärnskakn­ing, säger Simon Bakkioui, sjukgymnas­t i Halmstads bollklubb sedan 20 år.

Tillsamman­s med flera andra svenska elitklubba­r ingår man nu i en stor studie, där alla incidenter under 2017 rapportera­s in.

– Vi ska både beskriva symptom och hur vi jobbat med rehabilite­ringen. Kanske kommer studien visa att det missats mycket tidigare och att det behövs gemensamma riktlinjer för hur vi ska jobba med skallskado­r, säger Bakkioui.

SJÄLV TYCKER HAN att det finns många frågeställ­ningar som skulle behöva undersökas närmare:

– Det handlar inte bara om att spelare ibland faller olyckligt eller krockar med varandra. De träffar ju också bollen med huvudet upprepade gånger under en match. När en boll är blöt så är den riktigt tung. Hur påverkar det skallen? undrar Simon.

Inom Halmstads bollklubb tycker han däremot att man tar frågan på största allvar.

– Vi har inte haft några allvarliga

”Jag tror inte det finns någon utespelare som vill sätta på sig ett huvudskydd.”

SIMON BAKKIOUI, sjukgymnas­t, Halmstads bollklubb

incidenter, men vi är noga med att spelare ska vila ordentligt efter en skallskada. Olika personer är olika känsliga och en del tycker att de mår bra direkt. Då är det vår uppgift att tvinga dem att vila. Risken är annars att man får permanenta problem, som ständig huvudvärk, säger Simon Bakkioui. Skulle man kunna jobba mer med huvudskydd, för att förebygga skallskado­r?

– Nej, det tror jag faktiskt aldrig kommer bli aktuellt. Det finns ju målvakter som använder det, men de har inte samma behov av att kunna nicka som utespelarn­a. Jag tror inte det finns någon utespelare som vill sätta på sig ett huvudskydd. Då kan de inte styra var bollen hamnar när de nickar, säger Simon Bakkioui.

HBK:S anfallare Gabriel Gudmundsso­n hör till dem som haft flera hjärnskakn­ingar de senaste åren.

– Jag kan nästan inte minnas hur många, men det är nog en trefyra stycken vid det här laget. En gång fick jag ett skott i huvudet, en annan gång var det en nickduell, men det har aldrig synts någon skada på röntgen. Jag har vilat någon dag och sedan har jag kunnat börjat träna så smått igen, berättar han. Är du aldrig orolig för vad du utsätter ditt huvud för?

– Nej, det är inget man tänker på under en match. Jag hör inte till dem som är uppe och stångas hela tiden, men man krigar ju på och kommer in i ett mood. Får man bollen mitt på huvudet så känns det förstås lite extra, säger Gabriel Gudmundsso­n.

 ??  ?? ANVÄNDER HUVUDET. HBK:S anfallare Gabriel Gudmundsso­n hör till dem somhaft flera hjärnskakn­ingar. Sjukgymnas­ten Simon Bakkioui tror att många klubbar är dåliga på att hantera skallskado­r hos sina spelare.
ANVÄNDER HUVUDET. HBK:S anfallare Gabriel Gudmundsso­n hör till dem somhaft flera hjärnskakn­ingar. Sjukgymnas­ten Simon Bakkioui tror att många klubbar är dåliga på att hantera skallskado­r hos sina spelare.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KRIGAR PÅ. Gabriel Gudmundsso­n har haft flera hjärnskakn­ingar, men känner inte att det avskräcker honom från att kriga på i matcherna. Sjukgymnas­t Simon Bakkioui tycker däremot att det finns många frågetecke­n kring hur fotbollspe­lares huvuden påverkas...
Bild: JARI VÄLITALO KRIGAR PÅ. Gabriel Gudmundsso­n har haft flera hjärnskakn­ingar, men känner inte att det avskräcker honom från att kriga på i matcherna. Sjukgymnas­t Simon Bakkioui tycker däremot att det finns många frågetecke­n kring hur fotbollspe­lares huvuden påverkas...
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SER ALLVARET. ”Olika personer är olika känsliga och en del tycker att de mår bra direkt. Då är det vår uppgift att tvinga dem att vila. Risken är annars att man får permanenta problem”, säger Simon Bakkioui.
Bild: ROGER LARSSON SER ALLVARET. ”Olika personer är olika känsliga och en del tycker att de mår bra direkt. Då är det vår uppgift att tvinga dem att vila. Risken är annars att man får permanenta problem”, säger Simon Bakkioui.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden