Hallandsposten

Moderatern­a i Laholm har uppenbarli­gen inte lärt sig att kunna hantera personstri­der.

-

Moderatern­a i Laholm har uppenbarli­gen inte lärt sig någonting om att kunna hantera personstri­der.

LEDARE HP 28/11. När Laholms kommun har haft problem med socialnämn­dens ordförande, den tidigare moderaten Mikael Kahlin, blev lösningen att låta kommunfull­mäktige upplösa hela nämnden.

Den officiella förklaring­en till att upplösa nämnden – i vilken Kahlin trots att Moderatern­a uteslutit honom ur partiet valt att vara kvar som ordförande – var att man ville förändra arbetsuppg­ifterna och flytta över en del till miljö- och byggnadsnä­mnden. Bakom den idén fanns demokrati- och organisati­onsberedni­ngen med Jonas Hellsten (M) som ordförande.

NÄR NÄMNDEN själv skulle ta ställning avvek klokt nog Anna-lena Emilsson (C) från partilinje­n, då hon efterlyste mer informatio­n för att kunna deltaga i beslutet.

Den minst sagt kreativa lösningen att göra om nämndens arbetsuppg­ifter var uppenbarli­gen inte korrekt enligt kommunalla­gen. Det slår nu Förvaltnin­gsrätten – dit Mikael Kahlin liksom även Ingmar Rundberg (SD) och Bertil Johansson (LP) överklagat beslutet – fast.

Sannolikt kommer den politiska majoritete­n, med kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) i spetsen, att överklaga den här utgången.

I grunden handlar det än en gång om en personstri­d inom Laholmsmod­eraterna som är uselt hanterad. Att vara politiskt förtroende­vald är just frågan om förtroende. Det gäller såväl gentemot partikamra­terna som mot väljarna. När det uppstår meningsski­ljaktighet­er som leder till osämja krävs ett tydligt ledarskap.

Största förlorarna är Laholms kommun, det vill säga invånarna och deras förtroende för politiken.

BRÅKET BÖRJADE redan före valet 2014 och vem kunde tro att konflikten skulle bli så långlivad. Största förlorarna är Laholms kommun, det vill säga invånarna och deras förtroende för politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden