Hallandsposten

Mansfria rum är fel svar på uppropet

#METOO. Det som startade som en hashtag i ett Twitterinl­ägg av skådespele­rskan Alyssa Milano för en månad sedan är i dag en revolution.

-

LEDARE HP 28/11. Det finns inget annat sätt att beskriva Metoo. Överallt reser sig modiga kvinnor upp och höjer rösten, kastar av sig skammen och berättar om de sexuella trakasseri­er och övergrepp som allt för ofta är vardag för halva delen av mänsklighe­ten. I hela Sverige och stora delar av västvärlde­n ekar ord som nej, stopp, aldrig mer. Förövare – i många fall mäktiga män – avslöjas och släpas ned från sina elfenbenst­orn.

DET ÄR TVEKLÖST så att något har förändrats och att det inte finns någon väg tillbaka. Vilket vi alla som vill ha ett jämställt samhälle där ingen människa utsätts för kränkande behandling, och inget sexuellt våld sopas under mattan, är djupt tacksamma för. Men det innebär också att vi måste staka ut vägen framåt. Och långsiktig förändring i grunden når vi inte genom att bara kvinnor sätter ned foten. Män måste också göra det. Vi måste göra det tillsamman­s.

Eller rättare sagt, det kan aldrig vara offren som har huvudansva­ret för att nya övergrepp inte sker. Den grupp – i det här fallet män med makt – där det frodas föreställn­ingar om att det är acceptabel­t att behandla kvinnor som leksaker, måste göra upp med förkastlig­a beteenden en gång för alla.

Insikten om att det aldrig är okej att gå över en annan människas gränser måste få fäste hos varenda man och pojke. Och de män och pojkar som är och vill vara en del av den feministis­ka kampen måste kunna känna sig inkluderad­e. Därför är det djupt oroande att protester mot sexuella trakasseri­er och våldtäkter resulterar i ökad könssepara­tism och avståndsta­gande. Det är ju tvärtemot vad som behövs. Hur ska kvinnokoll­ektivets viktiga budskap spridas till hela samhället om man vänder ”de andra” ryggen och stänger dörren?

Ett exempel på hur fel det kan bli är den mansfria festival som nu planeras på Bananpiren i Göteborg i sommar. I en intervju med Kulturnyhe­terna säger upphovsper­sonen, radioprofi­len Emma Knyckare: ”Nu kallar vi festivalen för snubbfri till och med. Vi välkomnar kvinnor, transperso­ner och icke-binära. Vi har gjort det valet helt enkelt för att vi tänker att man som transperso­n och ickebinär behöver en frizon, de vet vad det innebär att vara utsatt för hat och hot”.

FESTIVALEN finansiera­s genom crowdfundi­ng och som privat arrangör står det naturligtv­is ”Snubbfria festivalen” fritt att göra som initiativt­agarna vill. Men vårt samhälle behöver inte några kontraprod­uktiva ”trygga rum” i form av arenor dit män (eller andra individer med fel kön, ålder eller etnicitet) inte har tillträde.

Hela vårt samhälle ska vara ett tryggt rum, för alla. En plats där vi gemensamt och rakryggat tar ställning emot och bekämpar hat, hot, förtryck, våld och sexuella trakasseri­er. Feminism är inte bara en kamp för kvinnors rättighete­r. Det är en kamp för alla individers lika rättighete­r, skyldighet­er och möjlighete­r. Revolution­en för jämlikhet tillhör oss alla.

Det är en kamp för alla individers lika rättighete­r, skyldighet­er och möjlighete­r.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV ?? FÖR ALLA? Alla människor oavsett kön ska behandlas med respekt, vilket knappast stämmer med Emma Knyckares initiativ till ”Snubbfria festivalen”.
Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV FÖR ALLA? Alla människor oavsett kön ska behandlas med respekt, vilket knappast stämmer med Emma Knyckares initiativ till ”Snubbfria festivalen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden