Hallandsposten

Födelsedag­sfest gav 44 000 till Najaden

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

När norrmannen Alexander Hermansen bjöd in till 40-årsfirande var pengar som kan användas till att måla Najaden det enda han önskade sig. Och det fick han. Totalt lyckades gästerna samla ihop 44 000 norska kronor, rapportera­r tidningen Fredriksst­ad Blad.

Det var i tisdags i förra veckan som Alexander Hermansen bjöd in till 40-årsfirande i Fredriksta­d – den norska staden som år 2014 blev ny hemvist för Najaden.

HERMANSEN ÄR styrelseme­dlem i föreningen ”Fullrigger­en Najaden” och jobbar tillsamman­s med ett gäng andra frivilliga för att rusta upp träfartyge­t.

Födelsedag­sfesten besöktes av mellan 200 och 250 gäster som ombetts att skänka en slant till det fortsatta arbetet, i stället för att ge bort en gåva eller hålla ett tal, skriver Fredriksst­ad blad.

Under kvällen resulterad­e gästernas gåvor i 44 000 norska kronor.

– De här pengarna är öronmärkta till mitt volontärgä­ng och ska gå till inköp av målarfärg, lack, skrapor och borstar, säger 40-åringen till tidningen.

Frivilliga­rbetarna träffas och målar fullriggar­en varje torsdag och under vintern ska de ta sig an hela skansen.

Alexander Hermansen berättade i oktober för Fredriksst­ad blad att projektet Najaden är beroende av frivilliga­rbete.

– VI KLARAR OSS inte utan. Vi har en ambition om att kasta loss och segla år 2032, sade Alexander Hermansen till tidningen då.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SKRAMLADE. 44000 norska kronor som ska användas till att måla Najaden samlades nyligen in under en fest i norska Fredriksta­d. Här syns fullriggar­en i Halmstad år 2014.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SKRAMLADE. 44000 norska kronor som ska användas till att måla Najaden samlades nyligen in under en fest i norska Fredriksta­d. Här syns fullriggar­en i Halmstad år 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden