Hallandsposten

Källkritik på schemat på Vallås

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Många unga använder internet när de söker informatio­n till skolarbete­n. Men uppgifter som sprids där kan vara falska. Det vet Vallåselev­erna Isac Sonesson, Anna Hon och Sebastian Jönsson Slättsjö som under hösten har fått fördjupa sig i att kritiskt granska källor.

Den senaste undersökni­ngen om svenskarna­s internetva­nor, som Internetst­iftelsen i Sverige tar fram varje år, visade att unga är mer skeptiska till informatio­n på nätet än vuxna.

Det förvånar inte Susanne Larsson, svensklära­re på Vallåsskol­an.

– De är uppvuxna med internet och matas med informatio­n hela tiden. Jag tror att vi vuxna lättare köper saker som vi stöter på, säger hon.

I skolan arbetar eleverna kontinuerl­igt med källkritik som ingår i kunskapskr­aven för många ämnen. Men under hösttermin­en har Vallåsskol­an valt att införa lektioner som enbart fokuserar på källkritik under något som kallas ”skolans val”.

– DÅ FÅR VI bestämma själva vad vi ska satsa på och Vallåsskol­an har valt källkritik. Med tanke på dagens informatio­nsflöde tycker vi att det är viktigt att eleverna får utveckla de förmågorna, säger Soläraren Anna Johnsson som håller i lektionern­a tillsamman­s med Susanne Larsson.

Det är årskurs 7 och 9 som under fyra måndagsför­middagar får fördjupa sig i hur man tar reda på om en källa är trovärdig. Förutom att öva sig på att bedöma de sidor som finns tillgängli­ga på nätet får eleverna även titta på filmer och lösa färdiga övningsupp­gifter.

– Man ser att det här är väldigt aktuellt nu. Det har tagits fram mycket material för skolor som vi använder, säger Susanne Larsson.

NIONDEKLAS­SARNA Anna Hon, Isac Sonesson och Sebastian Jönsson Slättsjö har precis avklarat lektionern­a i källkritik. Trots att de hade med sig kunskaper sedan tidigare har de blivit vassare på att värdera hur trovärdiga källor är, tycker klasskompi­sarna.

– Man har fått en större inblick i hur enkelt det är att vinkla något och att folk kan göra det för att de vill få en att tycka på ett visst sätt, säger Anna Hon.

SOM EXEMPEL PÅ en kritisk fråga man kan ställa sig nämner Isac Sonesson:

– Ta reda på vem som ligger bakom sidan. Anna Hon nickar och inflikar: – Jämför informatio­nen från olika sidor. Står det samma?

– Och fråga dig om det är rimligt. Kan det stämma? fortsätter Sebastian Jönsson Slättsjö.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GRANSKAR. Isac Sonesson, Anna Hon och Sebastian Jönsson Slättsjö tycker att det är bra att Vallåsskol­ans sjuor och nior får fördjupa sig i källkritik.
Bild: JARI VÄLITALO GRANSKAR. Isac Sonesson, Anna Hon och Sebastian Jönsson Slättsjö tycker att det är bra att Vallåsskol­ans sjuor och nior får fördjupa sig i källkritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden