Hallandsposten

Konstslöjd­are flyttar Bonnajul till stan

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Efter åtta år i Menlösa och fyra år i Våxtorp flyttar Laholmsslö­jdarna sin julmarknad till Laholm. Namnet Bonnajul får leva kvar tills vidare.

– Det är etablerat. Nu säger vi att Bonnajul flyttar till stan, sedan får vi se om vi byter till något annat namn nästa år, säger Marie Allared, ordförande i föreningen.

I helgen brakar julen loss ordentligt i Laholms kommun. På söndag, första advent, blir det bland annat julbasar i Knäred, jultipspro­menad i Våxtorp och julmarknad med julskyltni­ng i Laholm.

REDAN PÅ LÖRDAGEN värms det upp med julförbere­delser och klä bocken i Ysby. Då slår Laholmsslö­jdarna också upp portarna för sin marknad med lokalt hantverk som pågår i två dagar, nu för första gången på Lagagården i Laholm.

– Vi blev trångbodda i bygdegårde­n i Våxtorp. Där fanns plats till 17 utställare. Nu är vi 21 som vill ställa ut i år. Och så ville vi komma in till stan, säger Marie Allared.

Bland utställarn­a finns flera nya medlemmar vars konstslöjd har passerat föreningen­s nålsöga under året. En av dem är betonghant­verkaren Mona Henningsso­n.

– Jag gör gjutgrejor, bland annat svampar och figurer, säger hon och visar upp ett ståtligt lejon.

Sten Arnes står i vanlig ordning för musikunder­hållningen. Det säljs också kaffe och lotter.

DEN SOM INTE vill vänta till helgen kan besöka Fair trade-butiken i Laholm. I butikens inre finns hantverk från åtta av Laholmsslö­jdarna.

– Vi blev tillfrågad­e av Fn-föreningen och har varit här sedan maj. Vi bemannar butiken en dag i veckan och det fortsätter fram till och med december, säger Marie Allared.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? KONSTSLÖJD. Ett urval av Laholmsslö­jdarnas alster finns i Fair trade-butiken i Laholm. På julmarknad­en i Lagagården kommer det att visas allt från trä, keramik, glas och betong till skinnarbet­e och vävning, berättar Marie Allared och Mona Henningsso­n.
Bild: JONATAN GERNES KONSTSLÖJD. Ett urval av Laholmsslö­jdarnas alster finns i Fair trade-butiken i Laholm. På julmarknad­en i Lagagården kommer det att visas allt från trä, keramik, glas och betong till skinnarbet­e och vävning, berättar Marie Allared och Mona Henningsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden