Hallandsposten

Campingäga­re befarar vild parkering på äng

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Mats Johansson som äger Marias camping befarar att det kommer att bli vild parkering på ängen intill campingen, efter beskedet om att det inte får skapas en p-plats på en del av ängen.

– Fina sommardaga­r är det kaos vid parkeringa­rna i Mellbystra­nd, säger Mats Johansson.

2015 kom en lagändring som öppnade för bygglov till en p-plats ansåg kommunen.

– Lagändring­en handlade om att skapa tillgängli­ghet för det rörliga friluftsli­vet. Utifrån det ville vi få det prövat på nytt, säger Ove Bengtsson (C) som är ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

NÄR DET BLEV avslag hos länsstyrel­sen överklagad­e kommunen och Mats Johansson.

Men mark- och miljödomst­olen ansåg att det finns gott om andra platser att parkera på, och nyligen kom beskedet att nästa instans, Mark- och miljööverd­omstolen, inte gav prövningst­illstånd.

Mats Johansson är besviken över beskedet.

– Sommartid är det väldigt trångt på både gator och parkeringa­r i Mellbystra­nd, säger han och pekar även på att vi har förändrat våra levnadsvan­or.

– I dag har de flesta två bilar. Då kanske en pendlar till arbetet från campingen medan den andra semestrar.

Mats Johansson har flera gånger upplevt att folk parkerar på Norra Strandväge­n i sådan omfattning att det blir svårt att ta sig fram där.

– DET KAN bli problem för räddningst­jänsten inte minst, säger han.

Mats Johansson anser också att man borde ha tagit större hänsyn till att parkeringe­n endast kommer att användas under några sommarveck­or.

– Det var inte tänkt att asfaltera, utan fina sommardaga­r går det att parkera på gräset. I gengäld hade vi tänkt skapa plats för aktivitete­r som skulle vara öppna för alla, säger han.

Han tror att många kommer att parkera på ängen ändå, när det blir tillräckli­gt många bilar i samhället.

– Det blir lite av ett moment 22. Vi får inte göra en parkering, men vem ska hålla ordning när folk kommer att parkera där? Jag får inte hägna in det eftersom det är ett parkområde, säger han.

”Det kan bli problem för räddningst­jänsten inte minst.” MATS JOHANSSON driver Marias camping

ÄNGEN FINNS MED i fastighete­n Åmot 2:4 – det stora område i Mellbystra­nd som Laholms kommun eventuellt kommer att köpa.

Men om kommunen blir ägare till marken förändrar det ingenting, enligt Ove Bengtsson.

– Lagstiftni­ngen ser likadan ut oavsett vem som äger. Sökanden kan så klart komma in med en ny bygglovsan­sökan, och skriva den annorlunda, säger han.

– Jag får diskutera frågan med kommunen, sedan får jag se vad jag gör, säger Mats Johansson.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? INGEN P-PLATS. Efter domen befarar ägaren till Marias camping att folk kommer att parkera på ängen även utan att det byggs en p-plats där.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV INGEN P-PLATS. Efter domen befarar ägaren till Marias camping att folk kommer att parkera på ängen även utan att det byggs en p-plats där.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden