Hallandsposten

Våldsman byter advokat och överklagar

- JONATAN GERNES

Mannen som dömdes för misshandel av ett äldre par i Laholms centrum hävdar att han förväxlats av polisen och förvillats av sin advokat. Nu vill han frias och slippa psykvård.

Den 37-årige mannen har överklagat Halmstads tingsrätts dom.

För andra gången ändrar han nu sin berättelse om vad som hände augustifre­dagen i Laholm, då han greps vid lunchtid utpekad av flera vittnen för det brutala och oprovocera­de överfallet på en man och en kvinna i 80-årsåldern.

I polisförhö­r sade han att den 79-årige mannen hade triggat honom av religiösa skäl. Under rättegånge­n påstod han att han aldrig hade sett paret tidigare.

Nu hävdar han att han var närvarande vid båda misshandel­stillfälle­na, ute på Östertulls­gatan och inne i en klädbutik, men felaktigt blev utpekad som gärningsma­n.

Hans förvirring i tingsrätte­n berodde på att han var ”vilseledd av sin dåvarande försvarare”. 37-åringen har nu bytt advokat.

Den verklige skyldige ska vara en person som han var tillsamman­s med, som var klädd i vit jacka. Själv var han iklädd en svart jacka.

”Förväxling har skett på plats och även på polisstati­onen”, skriver 37-åringens nya advokat Lars Brandell i överlagand­et.

Mannen vill att hovrätten friar honom och stryker skadestånd­et på 28000 kronor till paret. Om han ändå anses skyldig ska straffet ändras från rättspsyki­atrisk vård till skyddstill­syn, eftersom läkarutlåt­andet är fel. Han lider inte av en allvarlig psykisk störning, men är diagnostic­erad med adhd.

Det gamla paret, med sommarstäl­le i Båstads kommun, motsätter sig ändringarn­a. De yrkar att skadestånd­et höjs till sammanlagt 57 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden