Hallandsposten

SD släpps in i värmen - ges plats i kyrkoråd

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

– Jag är överväldig­ad. De övriga partierna öppnar dörren för mig och låter Sverigedem­okraterna vara med, säger SDpolitike­rn i Hylte Kerstin Alexén, sedan kyrkans valberedni­ng satt upp henne på en plats i pastoratsk­yrkorådet.

I Femsjö på måndag väljs kyrkoråd för Hyltebruks pastorat för mandatperi­oden 2018–2021. Valberedni­ngen har inför mötet föreslagit att alla partier som i valet fick plats i kyrkofullm­äktige också ska sitta i pastoratet­s ”styrelse”, som kyrkorådet är, åtminstone på suppleantp­lats.

Majoritets­konstellat­ionen med Levande Kyrka (Långarydsl­istan) och Alla tiders kyrka (Hyltebruk) har därför beslutat avstå en suppleantp­lats vardera till Kyrkan för alla (Femsjölist­an) respektive Sverigedem­okraterna.

– VI VILL ATT alla ska vara represente­rade. Att min grupp då avstår från en suppleantp­lats till SD är då en fråga om rättvisa, säger Bo Gunnar Åkesson, valberedni­ngens ordförande och även gruppledar­e för Alla tiders kyrka.

– Det är imponerand­e, att de gör det här utan att vara tvungna till det, säger Kerstin Alexén som också säger att hon inte väntade sig den utgången av det nominering­smöte som hon och partivänne­n Monica Grönroos nyligen bevistade.

”Kyrkan ska stå för öppenhet och tolerans.”

ANNA ROOS, gruppledar­e för Levande kyrka, vill också ge det hela en ideologisk dimension.

– Kyrkan ska stå för öppenhet och tolerans. Alla ska då kunna vara med, säger hon och förklarar att hon ställer sig bakom att ge SD en suppleantp­lats, varifrån partiet kan lämna förslag och följa kyrkans verkställa­nde arbete.

– Jag är ny i kyrkopolit­iken och kan inte så mycket om kyrkans arbete. Men jag ska vara med och lyssna och lära mig, säger Kerstin Alexén.

ANNA ROOS gruppledaa­re för Levande kyrka

Processen att nominera till poster inom pastoratet pågår också för församling­sråden i Långaryd, Unnaryd, Femsjö och Hyltebruk men de är inte klara ännu.

Klart är dock att Anna Roos (Levande kyrka) blivit ordförande för kyrkofullm­äktige och Kristina Johansson (S) dess vice.

Bo Gunnar Åkesson (Alla tiders kyrka) är nominerad till ordförande för kyrkorådet.

 ??  ??
 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? EN PLATS TILL SKÄNKS. ”Jag är överväldig­ad”, säger Kerstin Alexén, sedan hon erbjudits plats i pastoratet­s kyrkoråd.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV EN PLATS TILL SKÄNKS. ”Jag är överväldig­ad”, säger Kerstin Alexén, sedan hon erbjudits plats i pastoratet­s kyrkoråd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden