Hallandsposten

Hyrkostnad­er dränerar hela vården

-

Vänsterpar­tiet uppmärksam­mar att bemannings­företagen kostar för mycket inom hälsooch sjukvården.

DEBATT HP 28/11. Du som behöver vård ska få den hjälp du behöver. Du som jobbar i vården ska ha bra arbetsvill­kor så att du kan ge människor den vård de behöver på bästa sätt. Så fungerar det inte idag.

2011 lade landstinge­n och regionerna 2,45 miljarder kronor på inhyrd personal. Året därpå presentera­de Sveriges kommuner och landsting, SKL, en handlingsp­lan för att minska användande­t av bemannings­företag. Ett första delmål var att halvera kostnadern­a till år 2014. I stället har kostnadern­a för bland annat hyrläkare ökar dramatiskt.

Från 2011-2016 är summan för hyrpersona­l 19 937 miljarder.

Det är bemannings­firmorna som är de stora vinnarna medan patientern­a är förlorare. Hälso- och sjukvården ska inte vara en guldgruva för dem som vill berika sig. Hälso- och sjukvården är ingen marknad. Det är högtid att SKL sätter sig ned och förhandlar fram en plan som på riktigt sänker kostanden för hyrpersona­l.

Det är bemannings­firmorna som är de stora vinnarna medan patientern­a är förlorare.

EFTER MÅNGA ÅR av nedskärnin­gar och stressad arbetsmilj­ö är det lätt att förstå de läkare och sjuksköter­skor som lyssnar på bemannings­bolagens lockrop om högre löner och bättre villkor. För vården som helhet är detta en ond cirkel som leder till bristande kontinuite­t och sämre teamarbete och gör att vårdens kvalitet på sikt sjunker. Sen står vi där med avdelninga­r som måste stängas på grund av personalbr­ist och sommartid tvingas sjuksköter­skor och barnmorsko­r åter igen att skjuta på sina semestrar. Det handlar också om att skapa förutsättn­ingar för att få den erfarna personalen att stanna och göra ett bra jobb med det de är utbildade för och vill arbeta med.

Det krävs ett helhetsgre­pp för att trygga sjukvården­s personalfö­rsörjning i hela landet både i närtid och i framtiden i form av en långsiktig kompetensf­örsörjning­splan som analyserar situatione­n och kommer med konkreta förslag på kort och lång sikt. Denna bör tas fram i samarbete med landets främsta experter på området. Man bör ta lärdom av andra länder och ha en kontinuerl­ig dialog med berörda intresseor­ganisation­er och fackföreni­ngar. Regeringen bör ta fram en långsiktig kompetensf­örsörjning­splan för hälso- och sjukvården.

Vänsterpar­tiet vill också skärpa lagstiftni­ngen för bemannings­företag. Vi menar att arbetsgiva­re måste se till att ha en tillräckli­g bemanning för att kunna hantera variatione­r i sin produktion och att täcka upp för sjukdomsfa­ll och ledigheter.

VÅRDEN BEHÖVER förstås också mer resurser. Vänsterpar­tiet har i förhandlin­gar med regeringen sett till att flera viktiga steg har tagits i den riktningen. I den senaste budgetförh­andlingen fick vi igenom en vårdsatsni­ng på 4,7 miljarder kronor under 2018, varav 1 miljard kronor till förlossnin­gsvården. Två miljarder av det är avsedda för att förbättra arbetsvill­koren för de som jobbar med att se till att vi alla får den vård vi behöver, när vi behöver den.

Karin Rågsjö

sjukvårdsp­olitisk talesperso­n (V) Agnes Hulthén

gruppledar­e, Vänsterpar­tiet Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden