Hallandsposten

Okunskap försvårar för transperso­ner

- ERIKA NEKHAM/TT

ändrat juridiskt kön och personnumm­er.

– I Sverige och i Norden har vi ”könade” personnumm­er, vilket är ganska unikt. Men det här innebär att det kan bli en clash i myndighete­rnas system för transperso­ner med ändrat personnumm­er. Att man kastas ut från systemen helt enkelt. Det kan skapa enorma svårighete­r, framför allt kanske om du är ung och inte så resursstar­k, exempelvis om du plötsligt inte har ett mobilabonn­emang eller ett högkostnad­sskydd, säger utredaren Ulrika Westerlund.

EN NY UTREDNING om hur det kan säkerställ­as att en person som byter personnumm­er inte behandlas som en ny person bör tillsättas, föreslår Westerlund.

Långa väntetider för dem som genomgår könsbekräf­tande vård är ytterligar­e ett problem. Ulrika Westerlund föreslår att staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ingår en överenskom­melse om hur vården ska bli mer jämlik över landet. En pengapott ska knytas till detta, och fördelas ut till de olika vårdteamen.

– Det är väldigt viktigt att få ner tiderna. De långa utrednings­tiderna, och väntan på att ens få komma på utredning, tär på många personer, säger Sara Bystam.

ETT ANNAT FÖRSLAG handlar om att kunskap om exempelvis transperso­ner ska ingå i vissa utbildning­ar, och att Socialstyr­elsen ska se över vilka utbildning­ar som kan behövas för redan befintlig vårdperson­al. Detta för att bemötandet ska bli bättre, något Alfie Martins, ordförande i FPES, välkomnar.

– Det är viktigt att få in bemötandef­rågan i utbildning­ar som handlar om pedagogik, vårdyrken och juristyrke­n. Träffar man någon från de två sistnämnda yrkesgrupp­erna är man förmodlige­n dessutom i en beroendest­ällning, och då krävs verkligen att man blir korrekt bemött, säger Alfie Martins.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden