Hallandsposten

Ny chans för en

SVERIGE: TUSENTALS KAN FÅ STANNA FÖR ATT GÅ KLART SKOLAN

-

Ensamkomma­nde med utvisnings­beslut ska få en ny chans att stanna i Sverige för studier på gymnasiet. Det föreslår regeringen och hoppas på stöd i riksdagen.

Som väntat föreslår inte regeringen någon allmän amnesti för ensamkomma­nde unga med utvisnings­beslut.

Däremot föreslås att många av de som kom 2015 ska få en ny chans till tillfällig­t uppehållst­illstånd för att genomföra gymnasiest­udier.

DET ÄR INNEBÖRDEN i den uppgörelse mellan Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et som nu nåtts efter tuffa förhandlin­gar.

– Jag är mycket glad över att vi kommit överens, säger MP:S språkrör, bistånds- och klimatmini­ster Isabella Lövin.

Den nya chansen gäller de ensamkomma­nde som fått avslag på en asylansöka­n som lämnades in senast 24 november 2015. Ett annat villkor är att de ska ha drabbats av handläggni­ngstider på minst 15 månader och ha hunnit fylla 18 år eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år under tiden.

– De ska inte hamna i kläm för att vi haft exceptione­llt långa handläggni­ngstider, säger Lövin.

FÖRSLAGET INNEBÄR INTE en ny prövning av asylskälen, utan bara att man får ansöka om uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier. Om personen sedan får jobb efter studierna finns möjlighet att ansöka om permanent uppehållst­illstånd.

– Det här är unga människor som inget annat vill än att bidra till samhället. Vi har all nytta av den kraft de har att bidra med, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP).

HUR MÅNGA SOM omfattas av förslaget är oklart. Isabella Lövin antyder att det som allra mest kan handla om 8 000–9 000 personer.

Lagförslag­et är tänkt att träda i kraft före nästa sommar. Fram till dess kan avvisninga­r av ensam-

 ??  ?? ÖVERENS. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et presentera­de i går den uppgörelse som partierna nått om ensamkomma­nde
ÖVERENS. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et presentera­de i går den uppgörelse som partierna nått om ensamkomma­nde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden