Hallandsposten

Samkommand­e

- TT

kommande fortsätta, även om få tvångsavvi­sningar genomförts i år.

– Förslaget innebär inget generellt stopp för avvisninga­r i de fall Migrations­verket bedömer att de är möjliga att genomföra, säger migrations­minister Heléne Fritzon (S).

Uppgörelse­n innebär också att MP fått släppa sitt krav på att den tillfällig­t skärpta asyllagen ska omprövas under 2018. Regeringsp­artierna är nu överens om att lagen ska gälla som beslutat fram till sommaren 2019.

REGERINGEN HOPPAS PÅ stöd i riksdagen för förslagen. Centerns migrations­politiska talesperso­n Johanna Jönsson är positiv, även om C velat se en annan typ av lösning.

– Det är brådskande, människor mår otroligt dåligt just nu. Därför är sannolikhe­ten stor att vi kommer att enas om någonting, säger Jönsson.

Men Moderatern­a säger nej. * Under 2015 ansökte omkring 31000 ensamkomma­nde om asyl fram till den 24 november 2015.

* Av dem har 28400 nu fått sina fall prövade, enligt siffror från Migrations­verket.

* Av de 28400 har 13400 fått stanna, 11500 fått avslag och 2700 fått sina ärenden avskrivna, till exempel för att asylansöka­n har återkallat­s.

* Ytterligar­e 600 var så kallade Dublinären­den som inte fått sitt ärende prövat i sak i Sverige.

* Av de 11500 som fått avslag var 2 150 under 18 år när avslagsbes­lut togs.

* 7000 hade fått sin ålder uppskriven till minst 18 år när avslagsbes­lut togs.

* 2350 hade hunnit fylla 18 år när avslagsbes­lut togs.

– Det här innebär att personer som har bedömts sakna skyddsskäl, som inte är flyktingar och borde återvända hem, nu ändå ska ges uppehållst­illstånd, säger Johan Forssell, migrations­politisk talesperso­n för M.

– Asylsystem ska bygga på rättssäker­het och långsiktig­het, inte på eftergifte­r för olika politiska konflikter i en regering.

Liberalern­a tycker att förslaget verkar krångligt och ska nu studera det mer i detalj.

YTTERLIGAR­E EN DEL i uppgörelse­n är att regeringen ska föreslå en ändring av lagen om egen bosättning, ebo. Tanken är att en ebo-bosättning ska kunna stoppas, till exempel om de nyanlända har hittat ett boende som anses för trångt.

– Vi vill införa en social prövning av ebo, säger arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S).

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? unga. Förslaget är att många av dem ska få en chans att stanna för att genomföra sina gymnsiestu­dier.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT unga. Förslaget är att många av dem ska få en chans att stanna för att genomföra sina gymnsiestu­dier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden