Hallandsposten

Toppmöte fokuserar på ungas framtid

- SOFIA ERIKSSON/TT

kulturella skäl. Och så är det alla de som flyr undan krig, konflikt och förföljels­e, säger Cecile Pouilly, talesperso­n för FN:S flyktingor­gan UNHCR, till TT.

De senaste två decenniern­a har många länder i Afrika söder om Sahara visat upp en omfattande ekonomisk utveckling. Men fattigdome­n biter sig kvar och de positiva framstegen omfattar inte alla, i synnerhet inte det växande antal ungdomar som har svårt att hitta jobb. 60 procent av Afrikas befolkning är under 25 år.

År 2050 beräknas befolkning­en i Afrika ha vuxit till 2,5 miljarder människor, från dagens 1,2 miljarder. I Afrika söder om Sahara krävs 18 miljoner nya jobb varje år fram till 2035 för att sysselsätt­a den växande befolkning­en, enligt en prognos från Internatio­nella valutafond­en. Det kan jämföras med de omkring tre miljoner formella nya jobb som skapas i nuläget, varje år.

Svårighete­rna att hitta arbete gör att många unga inte ser någon annan utväg än att ge sig av. I synnerhet är det unga migranter från västafrika­nska länder som exempelvis Elfenbensk­usten som motiveras av ekonomiska skäl, snarare än av konflikter.

NÄR STATSMINIS­TER Stefan Löfven (S) deltar i det femte toppmötet mellan AU och EU i just Elfenbensk­usten i veckan kommer hans anförande att handla om vikten av att skapa jobb så att färre människor tvingas lämna sina hem av ekonomiska skäl.

Mötet överskugga­s också av rapportern­a om att flyktingar och migranter säljs till högstbjuda­nde i Libyen. Au-chefen Alpha Condé har kritiserat EU:S samarbete med den libyska kustbevakn­ingen för att stoppa båtar med människor som försöker ta sig till Europa.

För UNHCR är det viktigt att fattigdom, klimatförä­ndringar och andra grundorsak­er till varför människor drivs på flykt tacklas av politikern­a i Abidjan. Men Cecile Pouilly hoppas också att Stefan Löfven och hans kolleger inte glömmer bort att många av de som flyr inte är ekonomiska migranter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden