Hallandsposten

Snivå på Bali

- EMMA GYLLESTAD/TT JOHANNES CLERIS/TT

– Det är väl bara de som bor i närheten som har påverkats, annars fortsätter livet som vanligt här. Det är inte så mycket som märks av för det har inte varit ett så stort utbrott än. Peppar peppar. Det är väl mer bara att folk inte kommer härifrån.

TROTS ATT UTBROTTET än så länge är ganska beskedligt – det ryker och mullrar – måste 100 000 personer evakueras från området i närheten, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. En talesman för Indonesien­s räddningsm­yndigheter säger att det är lava på väg upp i vulkanen.

– Den kommer säkerligen att rinna över ut på bergssidor­na, säger talesmanne­n Sutopo Purwo Nugroho enligt AP.

Cirka 1 000 svenskar finns på Bali, varav ungefär 200 är bofasta, meddelar UD. Det finns inte några uppgifter om hur många svenskar som befinner sig i den drabbade zonen.

– Våra råd är att man följer lokala myndighete­rs rapporteri­ng och anvisninga­r. Vi har även resråd och * Vulkanen Agung på Bali hade på lördagen 25 november ett nytt utbrott.

* Ett 3000 meter högt askmoln rör i östlig riktning och tjock aska har fallit över ett par byar i vulkanens omedelbara närhet.

* Evakuering­szonen har utökats till en radie av åtta till tio kilometer runt kratern, och varningsni­vån har åter höjts till den högsta.

* Enligt indonesisk­a myndighete­r är det sannolikt att vulkanen kommer att ha nya utbrott under de kommande veckorna.

* Det går att ta sig från Bali med färja, och lämna Indonesien med flyg från huvudstade­n Jakarta – men det kan bli dyrt.

* Över 1000 människor omkom i vulkanen Agungs senaste större utbrott, 1963. länkar till relevanta myndighete­r i Indonesien på vår hemsida, swedenabro­ad.se. Så länge det handlar om att boka om en flygbiljet­t eller liknande så är det resenärens eget ansvar, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:S presstjäns­t.

VARNINGSNI­VÅN HAR HÖJTS från en trea till en fyra på grund av den ”överhängan­de risken för en katastrof”, enligt indonesisk­a myndighete­r.

Boende inom tio kilometers radie från vulkanen uppmanas att omedelbart evakuera. Omkring 40 000 människor har redan lämnat sina hem, men tiotusenta­ls boende finns fortfarand­e kvar i området.

Människor varnas för lerfloder som väntas öka om utbrottet förvärras, skriver Sutopo Purwo Nugroho på Twitter. En potentiell­t dödlig blandning av lera, vatten och stenbumlin­gar har redan rasat nerför vulkanen på flera platser.

 ?? Bild: FIRDIA LISNAWATI/TT ??
Bild: FIRDIA LISNAWATI/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden