Hallandsposten

Dottern hans största kärlek

- ULLAMI NYHUUS

”Plötsligt har jag en människa i mitt liv som uttrycker sin ovillkorli­ga kärlek till mig.”

RIKARD WOLFF 1958–2017

Den svenska skådespela­ren och sångaren Rikard Wolff föddes i Stockholm den 8 april 1958. Uppväxten var komplicera­d och kärlekslös. Han var bara sex år gammal när barnpsykia­trin blev en del av tillvaron. I synnerhet blev det jobbigt när familjen flyttade till Karlstad och han drabbades av återkomman­de depression­er.

I åttonde klass började han spela teater och fann omedelbart en värld där han trivdes och kände sig hemma i. Han började på Skara skolscen, fick jobb direkt efter utbildning­en och ägnade därefter hela sitt liv åt den sceniska konsten, både som skådespela­re på teatern, på film och som sångare med ett kärleksful­lt fokus på den franska viskonsten.

Känslorna var ömsesidiga. För några år sedan utnämnde den dåvarande franske presidente­n Hollande honom som tack till riddare av den franska Hederslegi­onen. För den stora publiken är Rikard Wolff mest känd för rollen som Zac i Colin Nutleys filmer om ”Änglagård”.

I början av 2010 blev Rikard Wolff sjuk. Han hade lungemfyse­m och hamnade på sjukhus där han var inlagd under en lång period. Diagnosen hade han fått redan när han var 25 år.

Under de senaste blev hans sjukdom allt värre och ända sedan sensommare­n har han legat på sjukhus där han också nyligen avled. Rikard Wolff var öppet homosexuel­l och fick 2005 en dotter tillsamman­s med filmaren Stina Gardell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden