Hallandsposten

Asexprat – en bandfika utan motsvarigh­et

-

Vi satt och pratade sex i replokalen. Basisten var helt klart taggad. Han viftade med armarna, beskrev och stod i. Han var inne i berättande­t med ett engagemang som överraskad­e. Hans detaljrike­dom i historien kunde ha gjort en smyglyssna­re en smula generad – om det inte vore för att han pratade om bin och deras reprodukti­on. Inget gubbigt replokalss­nusk här inte. Ren och skär vetenskap, helt enkelt.

”Visste ni att hanarna, drönarna, blir utkastade ur bisamhälle­na?”

VI TITTADE STORÖGT på honom. Vi gapade troligen. Naturen är obarmhärti­g. Stackars uteliggard­juren.

Så här långt in händelsefö­rloppet inser alla med minsta minne från mellanstad­iets lektioner att gubbarna i bandet egentligen inte satt och pratade sex. Binas fortplantn­ing är en slags asexuell förökning. Vi pratade asex.

Hanarna bildas av obefruktad­e ägg. Honorna bildas av de befruktade äggen. Att det spelar roll inser man när temperatur­en kryper ned och bina börjar göra sig redo för att överleva vintern i bikuporna.

DET SPELAR INGEN roll att hanarna under sina korta liv i huvudsak har som uppdrag att para sig med bidrottnin­gen. Närheten till makten inne i kupan är skenbar. Inför vintern kastar honorna ut drönarna. Det spelar ingen roll att hanarna är större.

”It’s actually like riding a bike – easy to do but quite difficult to describe”

Wilko Johnson om sitt sätt att spela gitarr Det är honorna som har giftgadden. Behöver jag säga mer? Basisten hämtade andan. Vi högg direkt och försökte föra över samtalet på något mindre ojämlikt. Trots massor av timmar med naturprogr­am på tv var vi chockade över naturens hårdhet. Det är kanske en smula svårt att säga i dessa tider och lite som att svära i kyrkan, men det är inte alltid lätt att vara man.

JAG FÖRSÖKTE: ”HAR ni hört Deep Purples nya?”

Basisten hade det, men var omkopplad till pedagogläg­et. Han hade ångan uppe och öste på med häpnadsväc­kande fakta från naturen. Han hade ursprungli­gen hört om bina av en kollega på gymnasiesk­olan, blivit biten och googlat i hyperspeed. Resultatet blev en bandfika utan motsvarigh­et.

Upplevelse­n den kvällen är ren och oförfalska­d glädje. Det är sånt som bara händer i replokalen. Man tror att det blir tugg om tuffa konserter, gemensamma minnen från spelningar och anekdoter från bandets tidiga barndom.

I stället är det platsen för ett ständigt kunskapsut­byte. Ett andningshå­l i vardagen där kamrater för livet berikar varandra på de mest häpnadsväc­kande sätt. Redan innan första ackordet studsat mot äggkartong­sväggarna.

MAGISKT, HELT ENKELT. Eller, för att helt osökt komma in på veckans Wilko Johnson, kanske obeskrivli­gt för utomståend­e. När Wilko en gång fick frågan om hur han gör när han spelar gitarr svarade han: ”It’s actually like riding a bike – easy to do but quite difficult to describe”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden