Hallandsposten

U21-landslagsm­an som kan bli ännu bättre i golf

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

”Det var mycket folk som skrev till mig och var irriterade på mig på ett skämtsamt sätt för att det gick så lätt för mig.”

ERIC SMITH

Den före detta Halmstads Bkspelaren Eric Smith är U21landsla­gsman i fotboll. Men frågan är om han inte kan bli ännu bättre i golf? – Ingen har varit i närheten av det här, säger golftränar­en Jan Monier.

20 år gammal har Eric Smith etablerat sig i IFK Norrköping­s startelva och Roland Nilssons U21landsla­g den här hösten.

Sin största framgång har han dock inte stått för på fotbollspl­anen.

Smith kan nämligen vara världsreko­rdhållare i handicapss­änkning. Efter att ha spelat pay and play tillsamman­s med sin pappa i nedre tonåren var det enbart fotboll som gällde – fram tills sommaren 2017. Tillsamman­s med lagkamrate­rna Filip Dagerstål, Karl Holmberg, David Moberg Karlsson och Linus Wahlqvist började Eric Smith slå på Bråvikens GK utanför Norrköping.

DET VAR KÄRLEK mellan honom och klubban vid första svingen. Bråviken GK:S klubbchef Jan Monier, minns:

– Min fru hade den första lektionen med honom, David och Filip. Jag konstatera­de snabbt att det var David som såg bäst ut. Eric tog i för mycket. Han skar bollen. Efter två timmar kom jag tillbaka och fick se honom igen. Han såg klockren ut. Jag frågade min fru vad hon hade gjort med honom. Jan skrattar till i telefonen. – Han har sådan kroppskont­roll så han bara ändrade det han gjorde fel. Han är groteskt lättlärd.

Den 17 juli gick Eric Smith sin första runda. Han spelade ihop 72 poäng och sänkte sig till 27 i handicap. Utveckling­en fortsatte för varje runda han gick. Efter en månad var han nere på handicap 6, innan sommaren var slut 4,5.

– JAG VISSTE inte hur handicap fungerade men de som äger golfklubbe­n sa att det var häftigt och lärde mig om det. Jag började spela en hel del med dem. Jag vet inte vad det beror på. Jag har inte tränat något tidigare. Det är helt konstigt, säger Eric Smith själv. Vad har du fått för reaktioner?

– Det var mycket folk som skrev till mig och var irriterade på mig på ett skämtsamt sätt för att det gick så lätt för mig.

Det är förståelig­t. Att nå handicap 4,5 tar vanligtvis år för nybörjare. Att göra det på en halv sommar kan mycket väl vara världsreko­rd.

Jan Monier har ett helt liv inom golfen bakom sig. Han känner tusentals förbundspe­rsoner, spelare och ledare runt om i världen. Han har frågat varenda en om de känner till en lika snabb sänkning.

– JAG HAR verkligen försökt, men det finns ingen som hört talas om någon som har sänkt sig så mycket. Det finns inget officiellt världsreko­rd i handicapss­änkning men jag tror helt ärligt att ingen har varit i närheten av det här. Det är skithäftig­t.

Trots succén på golfbanan är det på fotbollspl­anen Eric Smith planerar att stanna – åtminstone ett tag till.

– Folk har frågat om det men jag spelar fotboll. Jag får fundera när jag blir äldre om jag vill gå över till golf. Fotbollen går först men om jag har någon helg ledig så är jag inte feg för att testa att tävla, säger han. * Är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelar­e av olika skicklighe­t.

* Ju bättre man är desto lägre handicap.

* Nya spelare börjar med handicap 54.

* Spelar man bättre än sin handicap sänker man alltid sin handicap och tvärtom.

* Det går att sänka sig under 0 – då får man plushandic­ap istället.

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN ?? Eric Smith har sänkt sitt handicap i golf till 4,5 på tre månader. Men för honom är det fortfarand­e fotbollen som är nummer ett.
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN Eric Smith har sänkt sitt handicap i golf till 4,5 på tre månader. Men för honom är det fortfarand­e fotbollen som är nummer ett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden