Hallandsposten

Ryssland höjer tonen i dopningsbr­åket

- TT

14 ryska idrottare har i efterhand diskats från OS i Sotji. Nu höjer den ryska regeringen tonen i dopningsbr­åket. – Det går ju inte stjäla en seger från någon som redan har vunnit, säger president Putins talesperso­n.

Med mindre än två och en halv månad kvar till vinter-os är dopningsfr­ågan högt på dagordning­en. Flera ryska idrottare i vinterspor­terna längdåknin­g, skeleton, bob och skridsko har diskats i efterhand och blivit avstängda från tävlande på grund av brott mot dopningsre­glerna.

”Det går ju inte att stjäla en seger från någon som redan har vunnit, framförall­t inte segrar som för alltid kommer att förknippas med våra idrottshjä­ltar”

DIMITRIJ PESKOV, president Putins talesperso­n

Röster har höjts för att Ryssland helt ska stoppas från att tävla i Pyeongchan­g i februari. IOK kommer med sitt besked i frågan om en dryg vecka. Nu slår ryska regeringen tillbaka. Landet kommer att försvara sina idrottares rättighete­r mot anklagelse­rna. Med alla medel, säger president Vladimir Putins talesperso­n Dimitrij Peskov, som ifrågasätt­er hur idrottare kan bli av med sina medaljer.

– Det går ju inte att stjäla en seger från någon som redan har vunnit, framförall­t inte segrar som för alltid kommer att förknippas med våra idrottshjä­ltar, säger Peskov.

Ryssland tog 14 guldmedalj­er i Sotji, men har hittills blivit av med fem guld på grund av dopningsbr­ott.

Peskov gav inga detaljer om vad Ryssland ska vidta för åtgärder, men flera ryska idrottsför­bund har överklagat dopningsdo­marna till idrottens skiljedoms­tol CAS.

Antidopnin­gsorganisa­tionen Wada har krävt att Ryssland erkänner att landet ägnat sig åt statsstödd systematis­k massdopnin­g för att dess idrottare ska få tävla igen, men ryska myndighete­r har förnekat alla anklagelse­r.

 ??  ?? Peskov och Putin.
Peskov och Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden