Hallandsposten

Ex-allsvensk spelare: ”Jag blev våldtagen”

- TT

En före detta damallsven­sk fotbollssp­elare berättar att hon blev utsatt för våldtäkt och sexuella trakasseri­er under karriären. – Min dröm att spela i damallsven­skan blev en mardröm, säger hon till Kvällspost­en.

Spelaren är inte aktiv i dag. Våldtäkten inträffade när hon som ung spelare var hemma hos en äldre lagkamrat. Hon blev drogad.

– Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsamman­s med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att hon klädde av mig, att hon hade sex med mig och att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes, säger hon.

Spelaren polisanmäl­de inte våldtäkten.

– Det är nog för att det tog så lång tid för mig att inse det. Jag började fundera lite på det, speciellt med våldtäkten när jag pratade med min psykolog om det, men då kände jag att jag inte orkar riva upp såren igen.

HON VITTNAR ÄVEN om sexuella trakasseri­er på lagfester och i omklädning­srum.

– Jag förstår inte heller hur man kan prata så i omklädning­srummet, att man kallar varandra för ”fitta” och ”hora” eller kommentera­r varandras kroppar.

Under en match tog en välmeriter­ad motståndar­e henne på rumpan och sa ”du är min efter matchen”.

– Sen stod hon och väntade på mig när jag hade duschat klart. Utan att någon egentligen reagerade på det följde jag med henne in i ett omklädning­srum och vi hade sex.

SPELAREN BERÄTTAR ATT många såg det som inträffade men ingen reagerade.

– Min dröm att spela i damallsven­skan blev en mardröm där jag blev sexuellt utnyttjad, trakassera­d av både motståndar­e och medspelare och våldtagen.

– Oavsett om det var något jag ville eller inte så var jag fortfarand­e minderårig i vissa fall och ett barn i samtliga fall.

generalsek­reterare för Elitfotbol­l dam, blir bestört.

– Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtv­is jobba för att den här tystnadsku­lturen inte ska finnas, säger Wijkström till Kvällspost­en.

– Det är första gången jag hör det du säger. Jag har inte fått del av det här tidigare. När det gäller attityder och maktstrukt­urer är det inte heller något vi har fått tydligt att det skulle vara så inom damfotboll­en, säger hon.

”Min dröm att spela i damallsven­skan blev en mardröm där jag blev sexuellt utnyttjad, trakassera­d av både motståndar­e och medspelare och våldtagen”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden