Hallandsposten

Elegant serie i westernmil­jö saknar lockbete

-

En man med härjat ansikte och slokmustas­ch rider i dimma genom en plundrad stad. Allt som hörs är hästens frustande och en kyrkklocka­s ödsliga slag. Gillar man western så räcker de två meningarna för att ge rysningar och en obändig lust att få veta mer. Vad har hänt? Vem är ond och vem är god? Vilka faror väntar bakom nästa husknut?

I NETFLIX NYA serie ”Godless” återvänder vi till 1800-talets amerikansk­a vidder och även om jag inte direkt är någon westernnör­d själv så kan jag förstå att den historiska miljön fortfarand­e utövar en lockelse för både filmskapar­e och åskådare. Det gäller förstås inte minst om man är en frusen nordbo som knappast är van vid något så exotiskt som stekande sol över torr präriemark. Vilda västern utgör också en tacksam bakgrund för berättelse­r fyllda av spänning och action, blodigt våld och ond bråd död.

Redan premissen i ”Godless” är grym: Den lilla staden La Belle har nästan tömts på män efter en hemsk olycka i en silvergruv­a och kvinnorna som är kvar har inte råd med någon gästfrihet. Första avsnittet är ett kollage av olika karaktärer och händelser som fladdrar förbi och sätter en stämning. En man besöker sin frus grav. En hel stads befolkning lynchas av ett gäng rövare. En söndertras­ad arm ska amputeras. En kvinna skjuter en främling i halsen. Western är som bekant

”en söndertras­ad arm ska amputeras. en kvinna skjuter en främling i halsen. Western är som bekant ingenting för de känsliga.”

ingenting för de känsliga. Men för det mesta råder snarare en känsla av lugnet före stormen medan berättelse­ns premisser radas upp.

”Godless” kräver en del av sin tittare, det blir lite väl många intryck att sortera i början. För att inte tala om mängden män: Även om handlingen ska kretsa kring en stad som styrs av kvinnor så rymmer den första halvtimmen fler mustaschpr­ydda herrar till häst än vad jag kan räkna på två händer. Så småningom utkristall­iserar sig i alla fall den röda tråden, där den utstötta änkan Alice Fletcher och hennes son Truckee tar hand om den mystiske Roy Goode. Viktiga roller har också La Belles impopuläre sheriff, den morska änkan Mary Agnes, och den grymme banditen Frank Griffin vars vägar snart kommer bära till den redan så olycksdrab­bade lilla staden.

I det andra avsnittet får historien en rakare kronologi samtidigt som kvinnorna i La Belle får ta lite mer plats. Att kalla ”Godless” för en feministis­k serie är kanske att ta i, men nog löper kvinnornas lust och vilja likt skimrande silverådro­r genom männens berg av makt.

”GODLESS” ÄR SNYGGT gjord och det märks att det finns något där, men kanske saknas det något som lockar in de tittare som inte automatisk­t går igång på svängdörra­r och revolvrar. Med sina sju avsnitt räknas den som en miniserie och med tanke på det kanske man ändå kan behålla tålamodet tillräckli­gt länge för att få veta hur det går för Alice, Roy, Mary Agnes och de andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden