Hallandsposten

Succéfilm går upp i Sverige

FILM: LINNAS ”OKÄND SOLDAT” MEST POPULÄRA FILMEN I FINLAND

- GUNNAR REHLIN/TT

”Okänd soldat” är en av de mest kända böckerna i Finlands historia. Filmversio­nen, som nu går upp på svenska biografer, har på kort tid blivit den mest framgångsr­ika filmen i hemlandet.

Den realistisk­a litterära skildringe­n av en grupp soldater under kriget mot ryssarna kom 1954 och blev en sensation. Den har filmatiser­ats flera gånger, har satts upp ett otal gånger som teaterpjäs och också framförts som opera.

Nu är den tredje filmversio­nen bioaktuell i Sverige – detta efter att den på tre veckor sågs av mer än en halv miljon finländare.

Regissören Aku Louhimies tror att det beror på äktheten i tilltalet.

– Linna hade själv varit med i kriget. Han visste vad han skrev om, säger han.

Detta gör han per telefon från Los Angeles där han befinner sig dels för att tala om sin film, dels för att försöka få till stånd en engelskspr­åkig film.

”Jag vill prova att göra någonting nytt”, säger han.

”Okänd soldat” har han velat filmatiser­a sedan han som 19-åring läste boken. Då visste han inte ens om han skulle bli filmregiss­ör – men det blev han, och efter en rad framgångsr­ika mindre filmer kunde han för några år sedan ta steget och göra sin drömfilm.

– DET BLEV en lång inspelning. Alla årstider är ju med.

”Okänd soldat” berättar om en kulsprutep­luton under det så kallade fortsättni­ngskriget som slutade med återtåget från Karelen 1944. Det är en realistisk berättelse

om vanliga män som tvingas in i kriget, och när boken kom väckte den protester eftersom den inte skildrade heroiskt hjältemod

– I boken var det speciellt en person som porträtter­ades som rädd, men när vi skrev manuset till filmen kände vi att rädslan borde finnas i varje soldat, säger Aku Louhimies.

LIKSOM DE TVÅ tidigare filmatiser­ingarna är den nya ”Okänd soldat” en realistisk film.

Louhimies berättar att man före inspelning­en tränade skådespela­rna i vapenhante­ring så att detta skulle ske automatisk­t utan att de behövde tänka på vad de gjorde.

– I amerikansk­a krigsfilme­r syns det ofta att de inte har den kunskapen.

I Finland visas ”Okänd soldat” i en tre timmar lång version.

I Sverige visas den internatio­nella versionen, som är två timmar och femton minuter lång.

– VI HAR bland annat klippt bort några bifigurer. Jag kände från början att jag ville göra en lång film, boken är så mångsidig och har så många karaktärer.

”Okänd soldat” är som sagt en av de mest kända böcker som skrivits på det finländska språket.

Men Louhimies tror att merparten av de som är under 30 i Finland inte har läst den och heller inte sett de två tidigare filmversio­nerna och att detta har bidragit till nyfikenhet­en kring hans film.

– Den ska nu visas i hela Skandinavi­en, den är såld till England och Irland och jag hoppas på USA.

 ??  ??
 ?? Bild: TOMMI HYNYNEN ??
Bild: TOMMI HYNYNEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden