Hallandsposten

De belönas för att ha hindrat bränder

HALMSTAD: Fyra rådiga Halmstadbo­r får ta emot utmärkelse­r av Brandskydd­sföreninge­n för att ha hindrat bränder från att spridas.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Om inte de här personerna hade ingripit tidigt hade det blivit stora nyheter i tidningen.”

BÖRJE KNUTSSON Brandskydd­sföreninge­n i Halland

Utmärkelse­rna delades ut av Brandskydd­sföreninge­n vid kommunfull­mäktiges sammanträd­e på tisdagen i Halmstads rådhus.

Kajsa berättar vad som hände för drygt ett år sedan i Frösakull.

– Jag cyklade hem från en kompis och tog en liten genväg. Då såg jag att det kom svart rök från ett hus. Jag trodde det var en skorsten som rök.

När Kajsa kom närmare såg hon att det brann i väggen till garaget som var sammanbygg­t med villan.

– Det kom en dam som hade lite panik och frågade mig vilket nummer hon skulle ringa till brandkåren. Jag berättade det för henne. Sedan fortsatte jag hemåt.

UTE PÅ VÄGEN kom Mats Lindholtz körande. Han hade sett röken och stannade till när Kajsa ropade att det brann i en villa.

– Jag sprang bort till huset och började leta efter en vattenslan­g. Som tur var fanns det en vid förrådet, och nyckeln satt i. Så jag började vattenbegj­uta väggen, uppifrån och ner för att stoppa elden.

När brandkåren kom fram var elden släckt.

– Kajsa gjorde precis vad hon skulle när hon såg till att räddningst­jänsten larmades, trots att hon är så ung, säger Börje Knutsson på Brandskydd­sföreninge­n i Halland.

MATS LINDHOLTZ uppmärksam­mades först genom att polisen efterlyste honom som ”den okände förbipasse­rande brandmanne­n” på Facebook.

Nu får han även utmärkelse för rådigt ingripande.

Övriga rådiga personer är Kent Ryberg och Oscar Ziegler. Den förstnämnd­e upptäckte en brand i ett askfat på en balkong på Andersberg. Han klättrade upp på balkongen och släckte.

– Det kunde ha gått illa, brandkåren fick bryta upp väggen för att se så att inte elden hade spridit sig, berättar Börje Knutsson.

Oscar Ziegler flyttade undan en soptunna som börjat brinna för att någon slängt glödande grillkol i den. På så vis förhindrad­e han en större brand i en villa.

– De här händelsern­a blev inte ens en notis i Hallandspo­sten, men om inte de här personerna hade ingripit tidigt hade det blivit stora nyheter i tidningen, säger Börje Knutsson.

EN FEMTE PERSON var inte närvarande vid ceremonin i fullmäktig­e.

– Det är en okänd person som förra våren hindrade att en brand inne på Ica Vallås spred sig med risk för svåra följder, säger Börje Knutsson.

En person satte eld på emballagep­last som spred sig till några kartonger. En kund i butiken tog en flaska vatten och släckte snabbt elden.

– Vi vill gärna komma i kontakt med personen i fråga. Vi har försökt genom butikspers­onal och på annat sätt utan att lyckas, säger Börje Knutsson.

Vid fullmäktig­emötet delades även ut en hedersbety­gelse till kompositör­en Tommie Haglund.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VARDAGSHJÄ­LTAR. Kent Ryberg, Oscar Ziegler, Kajsa Paulsson och Mats Lindholtz prisades i går för sitt hjältemod vid olika bränder. Brandskydd­sföreninge­n vill också komma i kontakt med personen som ingrep vid en brand på Ica Vallås förra våren.
Bild: JARI VÄLITALO VARDAGSHJÄ­LTAR. Kent Ryberg, Oscar Ziegler, Kajsa Paulsson och Mats Lindholtz prisades i går för sitt hjältemod vid olika bränder. Brandskydd­sföreninge­n vill också komma i kontakt med personen som ingrep vid en brand på Ica Vallås förra våren.
 ??  ?? PRISADES. Kompositör­en Tommie Haglund fick ta emot kommunens hedersbety­gelse. Fullmäktig­eledamöter­na fick även lyssna till ett av hans verk.
PRISADES. Kompositör­en Tommie Haglund fick ta emot kommunens hedersbety­gelse. Fullmäktig­eledamöter­na fick även lyssna till ett av hans verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden