Hallandsposten

Rekordjämn­t när budgeten klubbades

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Inget budgetförs­lag hade egen majoritet inför beslutet i Laholms kommunfull­mäktige. I det osäkra läget valde två avhoppade moderater att sluta upp bakom Socialdemo­kraternas förslag.

Efter att exmoderate­rna Mikael Kahlin och Karl-fredrik Klinker blivit politiska vildar i fullmäktig­e samlar alliansen och Miljöparti­et bara 20 mandat. Opposition­en har sammanlagt 21 mandat.

Men mot den blågröna budgeten hade opposition­spartierna på förhand ställt tre konkurrera­nde förslag, från S, SD och LP.

Ändå skulle det inte bli en promenadse­ger för femklövern.

Inför tisdagskvä­llens budgetmöte surrades det om att opposition­en för första gången hade snackat ihop sig och slutit upp bakom Socialdemo­kraternas förslag, som plussar på tio miljoner kronor om året till satsningar inom välfärden.

Kahlin och Klinker, som nu betecknar sig Medborgerl­ig samling, gav S-budgeten sitt stöd.

– Vi tycker att det är bäst. Det byg- ger på femklövern­s budget, men har den lilla spetsen, sade Mikael Kahlin.

VÄNSTERPAR­TIET TYCKTE likadant.

– I S förslag finns möjlighete­n till offensivar­e satsningar än ni mäktar med själva, sade Lennart Svensson (S).

SPI höll korten tätare inpå kroppen.

– Vi inom SPI kommer inte att säga varken bu eller bä till någon budget. Vi kommer att plocka det som lämpligt, sade Per Asklund.

I en paus uttryckte Sverigedem­okraternas gruppledar­e Ingmar Rundberg till HP ett visst gillande för S-förslaget, ”nu när de för första gången inte vill höja skatten”, men partiet yrkade förstås på det egna förslaget i första hand.

Laholmspar­tiets Bertil Johansson däremot ville höja skatten med en 50-öring och sade sig inte vilja släppa igenom en socialdemo­kratisk budget.

SKILLNADEN MELLAN DEN blågröna och det röda förslaget är synen på riktade statsbidra­g, som ger Socialdemo­kraternas budget en injektion på många miljoner.

– Egentligen är det ingen som gillar riktade statsbidra­g. Jag hade hellre sett en påse pengar där vi själva, efter våra förutsättn­ingar, kan använda det på bästa sätt för våra barn och unga, sade kommunråde­t Elisabet Babic (M).

– Riktade statsbidra­g urholkar det kommunala självbestä­mmandet, sade Erling Cronqvist (C).

Opposition­srådet Kjell Henriksson (S) höll förstås inte med:

– Riktade statsbidra­g gör skillnad i verksamhet­en och gör att vi snart har medel efter våra behov, sade han.

Voteringen slutade med 20-20 efter att LP avstod från att rösta. Ordförande­s röst blev utslagsgiv­ande. Roland Gottfridss­on (C) klubbade därmed den blågröna budgeten.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? MARATONDEB­ATT. De 41 ledamötern­a i kommunfull­mäktige var debattglad­a. Bara att komma fram till budgetären­det tog flera timmar.
Bild: JONATAN GERNES MARATONDEB­ATT. De 41 ledamötern­a i kommunfull­mäktige var debattglad­a. Bara att komma fram till budgetären­det tog flera timmar.
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? PRESSAD. Femklövern­s ledare Elisabet Babic (M) fick en oväntat tuff match att baxa i genom budgeten.
Bild: JONATAN GERNES PRESSAD. Femklövern­s ledare Elisabet Babic (M) fick en oväntat tuff match att baxa i genom budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden