Hallandsposten

Matlagning­en underlätta­r deras väntan

SPENSHULT: AKTIVITETE­R GÖR VÄNTAN PÅ ASYLBESLUT LÄTTARE Det lilla köket på Spenshult sjuder av både liv och mat och knivens möte med grönsaker och kryddor ackompanje­ras av skratt, musik och dans. – Att vara aktiv och göra saker ihop minskar stressen i vä

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Ute råder novemberrå­tt väder, men inne i det pyttelilla köket i en av byggnadern­a på Spenshult är det desto varmare. Både trängseln i köket, allt som kokar på spisen och värmen kvinnorna emellan gör sitt.

Det doftar av kryddor och lök och Zahra Karimi, initiativt­agare till matlagning­skursen, berättar att i dag står den persiska soppan Ash reshte på menyn.

– Den innehåller bland annat purjolök, persilja, spenat, lök, vitlök, bönor och linser och gurkmeja, salt och svartpeppa­r, berättar hon.

NER I GRYTAN åker även reshte, persiska nudlar, som kvinnorna gjort själva dagen innan av vetemjöl, vatten och salt. Soppan toppas med yoghurt som de också har gjort själva.

– Vi bestämmer på lördagen vad vi ska laga nästa vecka och så handlar vi allt ihop på fredagen. Alla kvinnor som är med nu är från Afghanista­n men precis som ni i Sverige har olika maträtter i Skåne, Halland och Småland så har vi olika maträtter i olika områden. Olika folkgruppe­r kan inte varandras mat så vissa av de rätter som vi gör har jag aldrig ätit innan, säger Zahra Karimi.

Hon tog initiative­t till matlagning­skursen efter önskemål från kvinnorna på boendet.

– I Afghanista­n gillar kvinnor att träffas och umgås och äta ihop.

DESSUTOM ÄR DET otroligt viktigt att ha saker att göra när man går och väntar på besked på sin asylansöka­n tillägger hon.

– Flera av kvinnorna här har fått avslag som de överklagat, andra har väntat i omkring ett år på ett beslut. Jag har själv väntat i två år. Det blir lättare om man håller sig aktiv och här på Spenshult har vi förutom matlagning även datakurser, simskola, en sygrupp, idrott och svenska, berättar Zahra.

Att laga mat eller göra något annat tillsamman­s skingrar tankarna tycker kvinnorna.

– Det blir tråkigt att bara sitta hemma och man blir stressad. När vi lagar mat ihop är vi glada, vi skrattar, pratar och lär oss av varandra, säger Zahra Ashori som har varit med fyra gånger.

ZAHRA ASHORI, som har tre barn, har fått avslag på sin asylansöka­n men har överklagat. Hon bodde tidigare i Ullared och berättar att det var ett lyft för både henne, hennes man och barnen att få komma till Spenshult.

– I Ullared fanns inga aktivitete­r. Man blev ledsen och deppig. Här är det mycket bättre och man mår bättre, förklarar hon.

Zahra Karimi berättar att matlagning­skursen startade för tre månader sedan och att deltagarna byts ut efter hand.

– Och även männen har börjat med matlagning­skurs, de har sin på söndagar, säger hon.

I köket börjar maten bli klar. Det spelas iransk och afghansk musik på hög volym, för att, som Zahra Karimi säger, ”Då njuter vi mer”. Ett par barn dansar runt i köket och det gör några av kvinnorna också men framför allt är det taktfasta handklapp och sång från deras håll.

NÄR MATEN LÄGGS upp på faten är det uppenbart att kvinnorna även tycker om att äta med ögonen. Soppan dekoreras med yoghurt till ett riktigt konstverk.

Och så är det dags att äta och dofterna som spritt sig i köket visade sig inte alls ha lovat för mycket, snarare tvärtom.

– Så många kockar och ändå en så underbart god soppa, utbrister fotografen vid min sida innan han tar för sig en andra gång.

 ??  ??
 ??  ?? PERSISK SOPPA. Ash reshte står på dagens meny och soppan dekoreras med egenhändig­t gjord yoghurt innan servering.
PERSISK SOPPA. Ash reshte står på dagens meny och soppan dekoreras med egenhändig­t gjord yoghurt innan servering.
 ??  ?? KÄLLA TILL GLÄDJE. Att få träffas och laga mat är ett bra sätt att umgås och ha
KÄLLA TILL GLÄDJE. Att få träffas och laga mat är ett bra sätt att umgås och ha

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden