Hallandsposten

Humanism kan inte vara godtycklig­t

-

Regeringen sprack inte och nu finns en överenskom­melse om ensamkomma­nde flyktingar.

LEDARE HP 29/11. Enligt källor till Aftonblade­t hotade Miljöparti­et med att lämna regeringen och därmed orsaka regeringsk­ris om Socialdemo­kraterna inte skulle vika sig i frågan om de unga migrantern­a.

Under de senaste månaderna har regeringen pressats av olika intressegr­upper. Bland annat vill organisati­onen Ung i Sverige att de afghaner som fått avslag på sina asylansökn­ingar ska få stanna. Hittills har regeringen hållit emot kravet. Svaret har varit att man inte kan ge särskilda regler för speciella grupper och att svensk lag gäller.

MEN S HAR också varit pressat av den gröna delen av regeringen, som fattat ett stämmobesl­ut om att låta de afghanska ensamkomma­nde få en ny chans. Och nu har man alltså gått Miljöparti­ets krav till mötes. I alla fall i någon utsträckni­ng.

Beslutet i sig skriker kompromiss lång väg. Resultatet: De ensamkomma­nde som kom till Sverige före den 24 november 2015 då de strängare asylregler­na trädde i kraft, och som då uppgav sig vara omyndiga, som studerar eller avser att studera, inte har begått brott och som väntat längre än 15 månader, ska kunna få uppehållst­illstånd. Detta som ett plåster på såren för att de har tvingats vänta så länge på besked.

I sig är beslutet helt godtycklig­t. Att ge retroaktiv­t uppehållst­illstånd på detta vis är den kraftigast­e urholkning­en av asylrätten­s principer som denna regering har infört. Asyl ska ges till personer som flyr för sina liv, inte till människor som drabbats av den svenska byråkratin.

NÄR BESLUTET klubbas i riksdagen kommer valrörelse­n vara i full gång. Stefan Löfven kommer att försöka vifta bort kritiken från Moderatern­a genom att mumla något om ansvar och Fredrik Reinfeldt. Huruvida han lyckas komma undan med det återstår att se.

Asyl ska ges till personer som flyr för sina liv, inte till människor som drabbats av den svenska byråkratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden