Hallandsposten

Lakvattnet får en ny väg

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommun kastar in handduken - det går inte att få ned ph-värdet från lakvattnet från Borabotipp­en. Det ska nu i stället ledas till Brukets reningsver­k.

En mängd försök har gjorts, utan framgång, med att täta dammar och diken runt deponin, samt med att neutralise­ra de basiska utsläppen.

– Vi har prövat alla sätt att försöka få ned ph-värdet. Samtidigt har vi diskuterat möjlighete­n och nu också bestämt oss för att ta lakvattnet i en ledning till Brukets reningsver­k, säger Mats Andresen, kommunens samhällsby­ggnadschef.

Kontakt har redan tagits med markägare som berörs av en två kilometer lång avloppsled­ning. Den ska gå från tippen till Brukets reningsver­k vid Södra infarten till Hyltebruk.

NEDGRÄVNIN­GEN GÖRS nästa år och reningen i Brukets anläggning­ar, som uppges vara en okomplicer­ad process, ska förhoppnin­gsvis kunna starta under senare delen av 2018. Stora Enso, vars aska på deponin orsakar de höga ph-värdena, kommer att stå för investerin­gen och måste också begära en miljöprövn­ing för den nya reningen.

En sådan prövning kommer inte att hinnas med under 2018. Bruket ska därför försöka få länsstyrel­sen att tillsvidar­e godkänna en ”anmälan” om verksamhet­en, fram tills ett nytt miljötills­tånd är klart.

– Jag tror att länsstyrel­sen ställer sig positiv till den här lösningen, säger Mats Andresen.

Lappkastet sker under trycket av ett vitesförel­äggande från länsstyrel­sen, om att Borabodepo­nin måste upphöra med de olämpliga utsläppen i ån Skvallran.

AVLOPPSLED­NINGEN GÖR ATT kommunen och Bruket om ett år upphör med att belasta Ulva mosse och ån Skvallran med deponins invallade lakvatten.

Vad som i grunden orsakat situatione­n är vad kommunen självt kallar en ”felbedömni­ng” från när man sökte tillstånd för lakvattenh­anteringen. Den gällde mossens förmåga att filtrera och späda lakvattnet från deponin. Detta sker inte alls på det sätt som man trodde från början. Vattnet i Ulva mosse, vid den nedersta mätpunkten, har vid åtskilliga tillfällen legat över ph 9,0 - vilket är basiskt. * I slutet av augusti 2017 förelade länsstyrel­sen Hylte kommun att inom en månad upphöra med utsläpp av lakvatten som håller en högre nivå än ph 9,0. Föreläggan­det förenades med ett vite på 150 000 kronor. * Kommunen överklagad­e till mark- och miljödomst­olen och begärde i första hand få vitet upphävt. * Domen kom 8 november: Vitet kvarstår, men kommunen får sex månader på sig. * 27 november: Kommunen överklagar till mark- och miljööverd­omstolen, men begär nu 12 månader för sin nya lakvattenl­ösning.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? LAKVATTEND­AMM. Här vid Borabodepo­nin har kommunen prövat att tillsätta sura kemikalier till lakvattnet. Av hänsyn till både arbetsmilj­ö och miljön i övrigt, har man inte kunnat fortsätta med detta.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N LAKVATTEND­AMM. Här vid Borabodepo­nin har kommunen prövat att tillsätta sura kemikalier till lakvattnet. Av hänsyn till både arbetsmilj­ö och miljön i övrigt, har man inte kunnat fortsätta med detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden