Hallandsposten

Kommunen avvaktar beslut om farligt gods

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Kommunen skulle ha yttrat sig i frågan om farligt gods-leden för tre veckor sedan. Men något nytt yttrande blir det inte. Länsstyrel­sen får ta sitt beslut på det underlag som redan finns.

I somras gick en djupt oenig kommunstyr­else fram med ett förslag om att förbjuda farligt gods-trafik i såväl Laholm som Lilla Tjärby.

Bakgrunden till förslaget är kommunens önskan att få bort farligt gods på Lagavägen och Ängelholms­vägen, för att göra det enklare att bygga bland annat bostäder intill vägarna.

ENLIGT KOMMUNENS förslag ska farligt gods-transporte­r använda den smala vägen som leder från E6-rastplatse­n i Snapparp för att komma ut på väg 15.

Detta sade Trafikverk­et helt nej till i ett yttrande i september.

Trafikverk­et ville ha en rutt där trafiken fortsatt går genom Lilla Tjärby och tar sig vidare till väg 24 via antingen Kristianst­adsvägen eller en ny sträcka av Sofieroled­en.

Kommunen ville också stryka Lagavägen/ängelholms­leden som omlednings­väg vid tillfällen då E6 måste stängas av. Det har Trafikverk­et motsatt sig.

LÄNSSTYREL­SEN HAR avgörandet i dessa vägfrågor i sin hand. Efter Trafikverk­ets yttrande i september begärde länsstyrel­sen att kommunen i sin tur skulle yttra sig om detta.

Men Laholms kommun har valt att inte säga något mer. Man vill inte ha svar på svar på svar mellan kommunen och Trafikverk­et.

– Nu vill vi att länsstyrel­sen fattar ett beslut så att vi kan komma vidare. Annars kan man hålla på i oändlighet, säger Linda Svederberg som är kommunens översiktsp­lanerare.

– Det kommunstyr­elsen gjorde var att förorda ett helt nytt sätt att se på saken. Nu vill vi veta hur länsstyrel­sen ställer sig till att förbjuda all farlig gods-trafik i Laholm, fortsätter hon.

Linda Svederberg har fått veta att länsstyrel­sen vill prioritera frågan. Men det lär ändå dra ut på tiden.

KOMMUNRÅDE­T Elisabet Babic (M) har tidigare uttryckt en förhoppnin­g om att kommunen skulle kunna ta ett politiskt beslut i vägfrågan redan i år.

– Det har jag svårt att se med alla helger som är på väg. Jag ser det som omöjligt, säger Linda Svederberg.

Går länsstyrel­sen på Trafikverk­ets linje i sitt beslut återstår den gamla tvistefråg­an om Sofieroled­ens vara eller icke vara.

”Nu vill vi att länsstyrel­sen fattar ett beslut så att vi kan komma vidare.”

LINDA SVEDERBERG

NÄR VÄGFRÅGAN diskuterad­es vid kommunstyr­elsens möte i juni visade det sig att C, SD, MP och KD (samt den kommunala tjänsteman­nasidan) förordade en utbyggnad av Sofieroled­en.

M och S, som låg bakom det förslag som nu ska bedömas av länsstyrel­sen, vann dock voteringen.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? KNIVIG FRÅGA. Kommunen vill få bort transporte­r med farligt gods från Lagavägen. Men frågan om hur trafiken ska gå lär inte få sin upplösning i år.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N KNIVIG FRÅGA. Kommunen vill få bort transporte­r med farligt gods från Lagavägen. Men frågan om hur trafiken ska gå lär inte få sin upplösning i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden