Hallandsposten

S-debattör: Partiet kan uppfattas som vekt

- TOMAS LAUFFS/TT

Regeringen­s beslut om att ge vissa ensamkomma­nde tillfällig­a uppehållst­illstånd öppnar upp för kritik menar den socialdemo­kratiske debattören Widar Andersson. – Risken är stor att man uppfattas som vek och svajig, vi har förlorat till SD förut.

Enligt Widar Andersson, politisk chefredakt­ör på socialdemo­kratiska Folkbladet i Norrköping, erbjuder beslutet inte någon egentlig lösning på situatione­n.

– Sakligt sett så puttar man bara sakerna framåt i tiden, säger han och påpekar att beslutet reser många frågetecke­n, inte minst kring vad som förväntas av de ensamkomma­nde.

– Räcker det med att vara inskriven på ett gymnasium, ska man studera i viss fart eller nå vissa resultat? Det andas politisk, snarare är praktisk lösning.

SAMTIDIGT UTTRYCKER HAN viss oro för väljartapp. Beslutet innebär ett avsteg från den hårdare linje som S vill driva i asylpoliti­ken och skulle kunna innebära att väljare lämnar för Sverigedem­okraterna.

– Efter de här åren har vi nu slutat blöda, verkar det som, om man ser till Statistisk­a centralbyr­åns senaste undersökni­ng. Löfven har varit tydlig i 1,5 år, men nu visar det sig att riktigt så var det inte.

Men de farhågorna tonar statsvetar­en Jonas Hinnfors ner.

– Det här skulle kunna bli en del av valrörelse­n. Men det rör en relativt liten grupp, och saken är också lite snårig om man jämför med rena hårda data, till exempel hur många som kom till Sverige 2015. SD skulle kunna använda den här frågan, men jag har svårt att se att det skulle kunna bli en gamechange­r.

I stället riktar han ljuset mot den interna uppgörelse­n inom S som beslutet potentiell­t kan ha inneburit.

– Det hade inom S börjat mobilisera­s en intern opinion från ett hyfsat stort antal partidistr­ikt, där man varit väldigt engagerad i frågan. En sådan intern debatt är inte bra när man går in i en valrörelse.

ATT S NU lyckats få bukt med interna spänningar gör att man nu öppnar upp för att få med sig delar av opposition­en i frågan, menar Jonas Hinnfors.

– Då har man också vunnit något. Man kan också visa på att Alliansen inte är enad.

Tidigare partisekre­terare Lars Stjernkvis­t (S) hör till dem som välkomnade breda samarbeten under 2015 då flyktingst­römmen var som starkast, och han hoppas att fler ska enas också i frågan om ensamkomma­ndes framtid.

– Jag hoppas verkligen inte att det gemensamma ansvarstag­andet luckras upp. Då blir alla förlorare, inte minst vårt parti, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden