Hallandsposten

”Handgranat­en kastades mot poliser”

- TT

Polisen utreder en explosion på en parkering nära polishuset i Uppsala. Det var en handgranat som detonerade. Enligt poliskällo­r till TT studsade den snett och det var bara ren tur att den inte sprängdes intill poliser i närheten.

Vid 23-tiden på måndagskvä­llen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgat­a cirka 50 meter från polishuset.

– Det finns mycket som tyder på att gårdagskvä­llens explosion var riktad mot polisen, säger regionpoli­schefen Carin Götblad, rapportera­r flera medier.

– Det var mycket folk i rörelse, både boende och polisperso­nal, det var ren slump att ingen skadades.

GÖTBLAD UTTALADE SIG om sprängning­en vid en presskonfe­rens på tisdagen om polisen region Mitts arbete mot grov och organisera­d brottsligh­et.

Ingen person kom till skada, men polisen bedömer att det funnits en synnerlige­n stor risk för personskad­or och händelsen rubriceras som allmänfarl­ig ödeläggels­e och försök till mord.

ENLIGT POLISKÄLLO­R som TT har talat med var det en handgranat som detonerade och några poliser befann sig vid platsen. Polisen bekräftade uppgiftern­a.

– Den tekniska undersökni­ngen tyder på att det var en handgranat som exploderad­e, säger Lisa Sannervik, polisens presstales­person.

Hon säger att poliser befann sig i närområdet vid händelsen.

Mellan polishuset och platsen går en järnväg. Bilarna som skadades stod parkerade utanför ett parkerings­garage invid en banvall. Inget av de fordon som påträffade­s med skador efter smällen är polisfordo­n.

TT:S källor säger att handgranat­en uppenbart kastades mot poliserna men att den studsade i en kontaktled­ning eller stolpe och därför landade på en banvall i stället för närmare poliserna.

EN 20-ÅRIG MAN är anhållen misstänkt för delaktighe­t till försök till mord och allmänfarl­ig ödeläggels­e. Han har förhörts under dagen.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden