Hallandsposten

Oklara besked om amortering­skrav

- BJÖRN EWENFELDT/TT LARS LARSSON/TT

Varken finansmini­ster Magdalena Andersson (S) eller finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) ger klara besked om när regeringen fattar beslut om skärpta amortering­skrav. Källor uppger dock för Reuters att regeringen kommer att ge klartecken till Finansinsp­ektionens förslag.

– Jag kan bara säga att vi jobbar så skyndsamt det bara går, säger Bolund efter en debatt i riksdagen.

I förra veckan uppgav statsminis­ter Stefan Löfven (S) att regeringen, inom en vecka, skulle ge Finansinsp­ektionen grönt ljus att gå vidare med skärpt amortering­skrav. Det är dock oklart om det blir som Löfven sagt. Finansmini­stern ger inga klara besked utan säger försiktigt att ett beslut på torsdag ”framstår som en möjlighet”. – Vi återkommer så fort vi är redo att fatta beslut, säger hon till TT.

ENLIGT REUTERS KÄLLOR finns det två skäl till att regeringen ger klartecken. Dels för att bromsa prisutveck­lingen på bostadsmar­knaden och dels för att ett nej skulle underminer­a Finansinsp­ektionens ställning.

Redan när förslaget kom från myndighete­n sågades det av de borgerliga opposition­spartierna. Per Bolund tyckte att det var märkligt att de var så snabbt ute med att avvisa det. Men de samtal regeringen haft med opposition­en har inte fått partierna att bli mer välvilligt inställda till det, enligt finansmark­nadsminist­ern.

– Vi har haft en diskussion om förslaget, säger Bolund som säger att han inte hört något annat än att de borgerliga partierna är ”tveksamma till förslaget i sig”.

Han säger också att hans intryck är att de borgerliga partierna samtidigt står bakom ordningen att Finansinsp­ektionen (FI) har uppdraget att lägga fram förslag och att regeringen sedan tar besluten.

Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) är fortfarand­e tveksam när det gäller strängare amortering­skrav.

– Det finns två sidor av det här myntet, säger han till DN och återkommer till den kritik han har lyft flera gånger tidigare.

ERIKSSON VAR TVEKSAM innan Finansinsp­ektionens förslag presentera­des och det är han fortfarand­e. Det finns ett starkt tryck från Riksbanken och FI att få ner hushållens skulder, påpekar han i DN, men tillägger:

– Å andra sidan så börjar bostadsmar­knaden komma i balans och det kommer att påverka de här frågorna långsiktig­t.

Magdalena Andersson vill inte kommentera en eventuell oenighet inom regeringen.

– Regeringen fattar alltid kollektiva beslut i enighet, påpekar hon.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? OSÄKER. Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) är fortfarand­e tveksam till att införa strängare amortering­skrav.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT OSÄKER. Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) är fortfarand­e tveksam till att införa strängare amortering­skrav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden