Hallandsposten

Plågsam väntan på akuten

- JOHAN NILSSON/TT

Väntetider­na på landets akutmottag­ningar är fortsatt långa. På många sjukhus kan ett besök ta flera timmar. För många äldre blir väntan extra plågsam, vilket gör att Socialstyr­elsen nu kräver en extra satsning på de äldre.

Under 2016 gjordes cirka två miljoner besök på sjukhusens akutmottag­ningar.

Men det var inga snabba besök. I snitt tog det nästan en timme innan det gjordes en första läkarbedöm­ning och flera timmar innan patienten var ute genom dörrarna igen alternativ­t hade fått en vårdplats på sjukhuset.

Statistike­n visar ingen förbätt- ring på nationell nivå. Väntetider­na ligger kvar på samma nivåer som tidigare kartläggni­ngar visat.

Skillnader­na över landet var dock stora. Medianvänt­etiden till en första läkarbedöm­ning i Norrbotten var strax under 20 minuter. I Västra Götaland var väntan fyra gånger så lång – över 80 minuter.

DEN TOTALA VISTELSETI­DEN på akuten är som längst i Skåne, Västra Götaland, Uppsala och Södermanla­nd. Där får patientern­a spendera i snitt fyra timmar.

– Det betyder å andra sidan att hälften kommer därifrån snabbare, säger Sevim Barbasso Helmers, sakkunnig på Socialstyr­elsen. Eller att hälften måste spendera ännu längre tid?

– Ja, så är det. Och det är beklagligt, framför allt för de äldre. Att de får vänta längre beror på att de, oftare än andra, behöver träffa olika specialist­er eller skrivas in på sjukhuset. Därför vore det bra med en extra satsning på just de äldre.

Socialstyr­elsen efterlyser också ett bättre samarbete mellan akutmottag­ningen och det övriga sjukhuset.

– Inte sällan ägnas mycket tid till att hitta vårdplatse­r. Det kan bero på en brist på vårdplatse­r, att sjukhuset har svårt att skriva ut patienter eller på grund av att kommunerna saknar platser för att ta emot dem. Det är ofta väldigt komplext.

ALLRA LÄNGST TOTAL vistelseti­d för personer 80 år eller äldre är det på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge. Där får hälften av de gamla vänta fem timmar och 38 minuter – eller ännu längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden