Hallandsposten

Påven sade inte rohingya

- TT-AP-REUTERS

Påve Franciskus manade till respekt för mänskliga rättighete­r och alla etniska grupper i sitt tal i Burma. Men han undvek att direkt nämna den akuta situatione­n för rohingyern­a.

Burma härjas av inbördes konflikter och fientlighe­t som skapat djupa splittring­ar, konstatera­de påven under sitt tal i samband med mötet med landets ledare Aung San Suu Kyi i Naypyidaw.

– Den mödosamma processen för att bygga fred och nationell försoning kan enbart gå framåt genom ett åtagande för rättvisa och respekt för mänskliga rättighete­r, sade påve Franciskus, och tillade:

– Religiösa skillnader får inte vara en källa till splittring och misstro, utan i stället en kraft för enhet, förlåtelse, tolerans och förståndig­t nationsbyg­gande.

PÅVEN UNDVEK OCKSÅ att använda sig av själva benämninge­n rohingya för den muslimska minoritets­grupp som tvingats i massflykt efter militärens framfart i delstaten Rakhine i västra Burma. Rohingyern­a erkänns inte som en egen etnisk grupp i Burma och har förvägrats medborgars­kap.

Suu Kyi, å sin sida, nämnde att bland ”de många utmaningar vår regering ställs inför” så är det Rakhine som ”fångat världens uppmärksam­het”. Liksom påven var hon allmän och svepande i sina formulerin­gar, och tackade för allt ”stöd från vårt folk och våra goda vänner” i arbetet för att återupprät­ta ”harmoni och samarbete” i Rakhine.

KYRKOÖVERH­UVUDET hade tidigare, i Rangoon, inlett tisdagen med ett interrelig­iöst möte med buddistisk­a, hinduiska, muslimska, kristna och judiska ledare. Hans huvudbudsk­ap var ”enhet i mångfald” och vikten av samarbete för att återuppbyg­ga landet, enligt Vatikanen.

Franciskus träffade även den kontrovers­ielle buddistisk­e ledaren Sitagu Sayadaw – som kritiserat­s för att ha uttalat sig nedsättand­e om den utsatta minoritets­gruppen rohingyer – i ett separat möte.

Fredsprist­agaren Suu Kyi har mött hård kritik internatio­nellt för sina ljumma reaktioner inför situatione­n i västra Burma. Över 600000 rohingyer har tagit sin tillflykt till Bangladesh för att undkomma militärens insats i Rakhine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden