Hallandsposten

Regeringsk­risen i Dublin avvärjd

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Irlands bräckliga regering lever vidare sedan landets hårt kritiserad­e biträdande premiärmin­ister gått med på att avgå. Samtidigt skapar krisen ännu mer osäkerhet i de redan darriga förhandlin­garna om brexit.

Situatione­n för Frances Fitzgerald från regeringsp­artiet Fine Gael blev till sist ohållbar. Irlands tanaiste – den traditione­lla titel som bärs av den biträdande regeringsc­hefen – har kritiserat­s hårt för vad hon gjorde, eller snarare inte gjorde, under sin tid som justitiemi­nister.

FINE GAELS ÄRKERIVALE­R i landets näst största parti, Fianna Fáil, har krävt Fitzgerald­s avgång för att hon inte agerade mot försök att misskredit­era en visselblås­ande polis, trots att hon ska ha känt till saken.

För att undvika ett plötsligt nyval väljer hon nu själv att kasta in handduken.

”Det är nödvändigt att fatta det här beslutet för att undvika ett ovälkommet och potentiell­t destabilis­erande nyval i denna historiskt allvarliga tidpunkt”, skriver Fitzgerald i ett officiellt uttalande.

Därmed lever regeringsu­ppgörelsen mellan Fianna Fáil och Fine Gael vidare, även om den enligt Fianna Fáils ekonomiske talesperso­n Michael Mcgrath testats ”till det yttersta”.

– Den här krisen skapades av regeringen, inte Fianna Fáil, betonar Mcgrath i irländsk radio.

DE TVÅ PARTIERNA står egentligen inte så långt från varandra rent politiskt, men har ständigt varit rivaler sedan de stått på varsin sida i inbördeskr­iget 1922–1923.

Regeringsk­risen bevisar inte bara hur bräcklig premiärmin­ister Leo Varadkars minoritets­regering är. Den fyller samtidigt på osäkerhete­n kring förhandlin­garna om Storbritan­niens kommande utträde ur EU.

Som enda Eu-land med en landgräns till Storbritan­nien har Irland en nyckelroll i brexitdisk­ussionerna. Ett irländskt nyval skulle innebära att de redan försenade förhandlin­garna drar ut på tiden ytterligar­e. Ur brittisk synvinkel riskerar dessutom ett nyval att leda till en än mer London-kritisk regering i Dublin.

 ?? Bild: CLODAGH KILCOYNE/TT ?? Irlands vice premiärmin­ister Frances Fitzgerald.
Bild: CLODAGH KILCOYNE/TT Irlands vice premiärmin­ister Frances Fitzgerald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden