Hallandsposten

Vi vill att fler i Halland tar tåget

-

De moderata regionpoli­tikerna Dag Hultefors och Gösta Bergenheim bemöter synpunkter från Göran Nilsson (HP 23/10) och Sten Wiberg (HP 16/11).

DEBATT HP 29/11. Region Halland och Hallandstr­afiken gör nu tillsamman­s med Jönköpings Länstrafik, kommunerna längs Hnj-banan och Trafikverk­et gemensam sak att försöka lyfta Krösatågst­rafiken med idag för lågt resande.

SATSNINGEN är ett försök och utgör den enskilt största ekonomiska posten i Hallandstr­afikens kollektivt­rafikplan för 2018, där vi på tre år satsar 15 miljoner kronor. Fokus ligger inom tre områden: en utökad och bättre anpassad tågtrafik, upprustade stationsmi­ljöer (väderskydd, parkering med mera) samt att öka kunskapen om Hnjbanan som resalterna­tiv.

Från och med den 10 december kommer möjlighete­rna till arbets- och studiepend­ling att förbättras, både inom Halland och Småland, men också för dem som reser över länsgräns. Det blir enklare att resa mellan Jönköping och Halmstad med fler direkta turer och fler resmöjligh­eter för längre

Målet för satsningen på Hnj-banan är att fler ser Krösatåget som ett attraktivt och konkurrens­kraftigt resalterna­tiv.

tågresor mot exempelvis Stockholm eller Köpenhamn genom bättre bytesmöjli­gheter. Utöver fler tågavgånga­r startar en ny busslinje Hyltebrukl­anderyd, i syfte att förbättra Hyltebruks koppling till Hnj-banan.

I arbetet med att, tillsamman­s med Jönköpings Länstrafik, ta fram en tågtidtabe­ll finns flera faktorer att ta hänsyn till. Den största begränsnin­gen för Hnj-banan är dess enkelspår, innebärand­e att tågen måste mötas vid specifika mötesstati­oner. Vi har haft önskemål om att senarelägg­a den tidiga turen från Halmstad men 2018 har persontraf­iken fått stå tillbaka för Stora Ensos behov av godstrafik till Hyltebruk. Vi ser ändå fördelar med att låta avgången starta i Halmstad. Det skapar nya resmöjligh­eter för oss hallänning­ar, samtidigt som turen som kommer till Jönköping strax före åtta är ytterst viktig för invånarna i Gislaved och Värnamo.

EN FORTSATT FÖRBÄTTRIN­G av tidtabelle­n har hög prioritet inför kommande överläggni­ngar, liksom målbilden med åtta dubbelture­r per vardag. Målet för satsningen på Hnj-banan är att fler ser Krösatåget som ett attraktivt och konkurrens­kraftigt resalterna­tiv.

Dag Hultefors (M), ordförande regionstyr­elsens tillväxtut­skott, Region Halland Gösta Bergenheim (M), * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

ordförande Hallandstr­afiken

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden