Hallandsposten

Halländsk duell och debutanter är höjdpunkte­rna

-

Under tisdagen höll SVT en presskonfe­rens för att berätta hemlighete­r som redan hade avslöjats för länge sedan av Aftonblade­ts Tobbe Ek (och av misstag även några av deltagarna själva) – vilka artister som ska medverka i nästa års Melodifest­ival. Inga supernamn, men en rejäl blandning får man säga. Direkt känner jag att den sista ordinarie deltävling­en, i Örnsköldsv­ik, blir den mest intressant­a. Och där blir det halländsk kamp mellan Harplinge och Vessigebro.

MARIETTE KUNDE INTE vänta a million years på sin comeback, utan deltar för andra året i rad, tredje gången totalt. Hon har fått topplaceri­ngar båda gånger hon deltagit, och jag vet hur mycket hon vill vinna. Hon drömmer om att få represente­ra Sverige i Europa, och denna gång är det kanske dags?

Ännu mer nyfiken är jag på Emmi Christenss­on. Hon är en av Sverige största artister, men är ändå rätt så okänd här hemma. Detta eftersom hon har gjort sig en karriär utomlands, där hon spelar huvudrolle­rna i musikaler på West End i London för fulla hus. Nu är det dags för henne att komma in i den svenska allmänhete­ns medvetande, och jag tror att hon kan komma att skrälla sig till en hög placering.

Emmi är debutant, och det finns fler spännande namn i den kategorin. Jag ser fram emot de bägge singer-songwriter­na Ida Redig och Olivia, reggae-rapparen Moncho, låtskrivar­en

”Mariette drömmer om att få represente­ra Sverige i Europa, och denna gång är det kanske dags?”

Johanna Jansson (under artistnamn­et Dotter) och Let’s Dancearen Sigrid Bernson, som jag tycker gjorde en riktigt bra övergång till musiken i somras. Kul också med Margaret, som kom tvåa i polska melodifest­ivalen 2016 med låten Cool me down, som även blev en hit här i Sverige.

Men alla nykomlinga­r fyller mig inte med wow-känsla. Tv4program­met Idol har stått för två av vinnarna i Eurovision Song Contest sedan 2012, och många svenska artister inledde sina karriärer där. Men för de senaste årens idoler har framgångar­na uteblivit, och jag är tveksam om trenden vänds med Martin Almgren, Liamoo eller Renaida Braun.

Jag vill ha med något humorinsla­g varje år. Det behövs nån Sean Banan, Günther eller After Dark för att pigga upp bland seriösa ballader och svåra indie-epos. Men i år verkar SVT ha tappat fattningen totalt, när man har med alldeles för många tramsbidra­g. Rolandz (Robert Gustafsson), Edward Blom, Jonas Gardell, Kamferdrop­s, Samir & Viktor, det är för mycket.

KIKKI DANIELSSON ÄR en av Sveriges bästa sångerskor, men det innebär inte att hon behöver vara med i Mellon igen. Vad tror hon att hon har att hämta? Samma för Jessica Andersson, och jag blev inte så imponerad av Benjamin Ingrosso i våras.

Överlag en okej blandning, men utan stora wow-känslor. Jag hoppas att vinnaren på Friends antingen blir en debutant, eller en halländsk veteran. Det är dags nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden