Hallandsposten

Augustpris till Sara Lundberg

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Den starka identifika­tionen med en okänd konstnär ledde till intensivt arbete utan lön och utan vetskap om hur resultatet skulle landa. Nu vet hon. Sara Lundberg fick Augustpris­et för Fågeln i mig flyger vart den vill.

Dagen efter Augustgala­n tar hon emot tv-sminkad i ett rivningshu­s utanför Stockholm. Klockan åtta blev Sara Lundberg intervjuad i direktsänd­ning. Två timmar senare är hon på plats i ateljén och undrar vad hon egentligen sade.

Auguststat­yetten på lådhurtsen är i själva verket hennes andra. 2009 var hon en av två illustratö­rer i Ylva Karlssons och Katarina Kuicks fackbok ”Skriv om och om igen” som då fick Augustpris­et.

Den här gången har Sara Lundberg kammat hem priset helt ensam och för en bok som man också skulle kunna kalla hennes största kraftprov hittills.

– Ja det är det nog. Vad är det för drivkraft man har egentligen? Jag vet inte, men när det faktiskt landar rätt känner man att man har universum med sig.

FÅGELN I MIG flyger vart den vill är en bilderbok för en i dessa sammanhang ovanlig målgrupp: tioåringar och uppåt. I korta texter och med över 100 akvareller skildrar Sara Lundberg den jämtländsk­a konstnären Berta Hansson, från barndomen på gården i Hammerdal under 1910- och 1920-talen tills dess att hon reser hemifrån för att så småningom bli folkskolel­ärare. Målade gjorde hon vid sidan om, och porträtten av hennes elever i Fredrika skulle också bli hennes mest kända.

– Hon förtjänar verkligen all den uppmärksam­het som vi kan ge henne i dag, som hon inte fick under sin livstid. Men för min del var det också det att jag kunde spegla mig i henne, jag kände igen min egen familj i hennes, i Norrlands inland och det gamla bondesamhä­llet.

SARA LUNDBERGS MORMOR hade samma bakgrund som Berta Hansson och blev piga och sedan husmor i Klösan, Västerbott­en, innan hon flyttade till Skellefteå. Hennes dotter blev sjuksköter­ska och uppmuntrad­e i sin tur sin dotter, Sara Lundberg, att göra vad hon ville.

– Jag kände väldig tidigt att jag ville bli konstnär, jag visste att jag hade det i händerna, men tre generation­er tillbaka kunde kvinnorna bli husmödrar, inget annat.

Berta Hanssons mamma, den som såg hennes konstnärli­ga talang, dog i tuberkulos. Fadern var helt emot hennes ambitioner tills Berta Hansson en dag med berått mod brände ärtsoppan och satte sig och läste.

– Det var hennes tysta uppror, det finns med i biografin om henne. Det var ett avgörande ögonblick, det var då hon satte ned foten.

Berta Hansson var till skillnad från Sara Lundberg tvungen att välja bort barn och familj för att få tid för sitt eget konstnärsk­ap. Men när hon i slutet av 1940-talet fick ett ateljéstip­endium i Stockholm var det hennes pappa som uppmuntrad­e henne att äntligen fullt ut bejaka sitt konstnärsk­ap.

– Hon var så modig. Pappan var ingen ond människa men han represente­rade den rådande patriarkal­a ordningen, att våga ställa sig upp mot det, jag vet inte om jag hade vågat det.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? PRISAD. Sara Lundberg (med blommor) fick årets Augustpris för ”Fågeln i mig flyger vart den vill”.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT PRISAD. Sara Lundberg (med blommor) fick årets Augustpris för ”Fågeln i mig flyger vart den vill”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden