Hallandsposten

Skärpta krav på amortering

STOCKHOLM: NYA REGLER INNEBÄR RISK FÖR ATT FÄRRE FLYTTAR

-

Regeringen säger ja till att ett skärpt amortering­skrav införs i mars nästa år. Opposition­en varnar för prisfall och det finns en uppenbar risk att färre kommer att flytta.

Regeringen har beslutat att säga ja till Finansinsp­ektionens (FI) förslag om skärpt amortering­skrav – nya regler som ska börja gälla från 1 mars 2018.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP).

FÖRSLAGET HAR FÅTT kritik från flera håll, bland annat för att komma vid fel tidpunkt och riskera utlösa ett större boprisfall. Men enligt Bolund är det en välriktad åtgärd, som * Låntagare i åldrarna 25–45 med inkomster på 30000 kronor eller mer i månaden med sikte på bostad i Stockholm och Göteborg berörs i första hand av det förstärkta amortering­sförslaget. Personer med lägre inkomster stoppas ofta av bankernas egna kreditregl­er. * Singelhush­åll bedöms påverkas i större utsträckni­ng. riktar sig mot dem som har störst belåningsg­rad.

– Det är viktigt att komma ihåg att flertalet hushåll inte berörs av det här kravet. Det här påverkar hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna, generellt, säger han.

DET NYA KRAVET innebär att nya låntagare måste amortera en procentenh­et mer än i dag på skulden, om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomst­en före skatt. Bland dem som omfattas innebär det en

 ??  ?? TUFFARE. Kraven på att amortera skärps för dem med hög skuldsättn­ing i förhålland­e till sin inkomst.
TUFFARE. Kraven på att amortera skärps för dem med hög skuldsättn­ing i förhålland­e till sin inkomst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden