Hallandsposten

Kvinnor namnger fler gator

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Fler gator i Halmstad ska få namn efter lokala kvinnor som har haft historisk betydelse. Ingegerd Sahlström (S) har därmed fått gehör för motionen som hon lämnade in på internatio­nella kvinnodage­n i år.

Kommunfull­mäktige har beslutat att godkänna Sahlströms förslag om att synliggöra kvinnor i Halmstad i samband med att allmänna platser som gator, broar, vägar, torg och parker ska namnges.

– DET ÄR POSITIVT. Det finns ett antal kvinnor som har gjort mycket och som fortfarand­e gör mycket i vår stad. Att synliggöra kvinnor är viktigt. Det kan bli förebilder för andra som kan få inspiratio­n till att på olika sätt verka positivt inom olika områden, säger Ingegerd Sahlström (S).

Kulturnämn­den beslutar om gatunamnen i staden.

– Den här motionen var inte svår att säga ja till. Självklart ska även kvinnor uppmärksam­mas på gatuskylta­rna. Gatunamnen är bärare av historien, säger nämndens ordförande Sven Palmqvist (M).

I takt med att bostadsomr­åden byggs ut i Halmstad kan fler gator få namn efter kvinnor ur historien.

JAKOBS TORG HAR redan bytt namn till Hilma Hofstedts plats. Författare­n, poeten och bildkonstn­ären Elsa Grave, som skulle ha fyllt hundra år 2018, kommer att få en egen gata.

Andra förslag är Elsa Guldsmed, Madame Richardy och Ulla Hjelmström. Astronomen Frida Palmér är värd en egen gata, tycker Ingegerd Sahlström.

– Om hon hade levt i dag så hade hon nog kunnat ingå i Metoo-rörelsen. Man tittade på henne och undrade varför hon sysslade med astronomi, som sågs som ett manligt ämne på den tiden.

”Om hon hade levt i dag så hade hon nog kunnat ingå i metoo-rörelsen.” INGEGERD SAHLSTRÖM (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden