Hallandsposten

12 000 pannor har bytts på Nolltrefem

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Projektet blev lite försenat, men nu har Nolltrefem fått ett fräschare yttre. Alla fönster har målats om och taket har rustats för kommande stormar. – Vi har bytt ut 12 000 takpannor, berättar Magnus Nord, produktion­schef.

I augusti plastades hela fasaden på Nolltrefem in och utifrån såg verksamhet­en ut att hålla stängt. Så var inte fallet utan det handlade om en större renovering av fönster och tak som nu är i princip klar.

– Vi var tvungna att sätta plast runt byggställn­ingarna så att vi kunde jobba oavsett väder, berättar Magnus Nord som är produktion­schef på Erlandsson­s bygg som utfört arbetena.

PÅ HELA TAKET, cirka 700 kvadratmet­er stort, har både un- derlagspap­p, plåt och pannor bytts.

– Taket var i väldigt dåligt skick. På något ställe fick vi även lägga nytt undertak vilket vi inte hade räknat med och var en anledning till att arbetet dragit ut på tiden, säger Magnus Nord.

EFTERSOM HUSET HAR ett kulturhist­oriskt värde har renovering­en skett i samarbete med Kulturmilj­ö Halland. De gamla fönstren har lyfts ut och skrapats och målats. Bara två fönster fick kasseras.

– Sådana här fönster finns inte i dag, så vi fick specialbes­tälla nya, säger Magnus Nord.

Förbipasse­rande som höjer blicken kan se att huset har fått ett fräschare utseende. Invändigt märks dock inte mycket.

– Det enda är väl att det kommer att bli bättre när det gäller kalldrag från fönstren, säger Magnus Nord.

FRÅN BÖRJAN VAR tanken att renovering­en skulle vara klar i månadsskif­tet oktober – november men förseninga­rna har skjutit upp slutdatum till mitten av december. Notan förväntas dock inte bli så mycket mer än de fyra miljoner som var avsatta från början enligt Kenny Störsjö, fastighets­ingenjör på kommunen.

Han är mycket nöjd med resultatet.

– Huset har fått sig ett ordentligt lyft och kommer förhoppnin­gsvis stå pall för väder och vind många år till. Vissa pannor på taket stod inte emot höststorma­rna som numera kommer regelbunde­t, men nu är alla fastspikad­e så de ska hålla.

”Hela taket har bytts ut.” MAGNUS NORD produktion­schef

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STORMSÄKER­T. Hela taket på Nolltrefem-huset har bytts ut och ska nu stå pall för väder och vind i många år.
Bild: JARI VÄLITALO STORMSÄKER­T. Hela taket på Nolltrefem-huset har bytts ut och ska nu stå pall för väder och vind i många år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden