Hallandsposten

Utländska investerar­e ska lockas till Sverige

- OLLE NYGÅRDS/TT

Regeringen vill öka utländska bolags investerin­gar i Sverige. Företag från Kina, Indien och USA står högst på önskelista­n.

– Vi ser att det går bra för exporten men vi ser att det inte går lika bra att få hit utländska investerin­gar, säger EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S).

Sverige ligger enligt regeringen efter jämförbara länder som exempelvis Nederlände­rna, Finland, Belgien och Danmark när det gäller att locka investerar­e till Sverige. Därför tillsätts nu en utredning för att ändra detta.

I nuläget ligger det totala värdet av utländska direktinve­steringar i Sverige på cirka 2 600 miljarder kronor. Totalt sysselsätt­er 14 000 utländska dotterbola­g mellan 600000 och 700000 människor i Sverige, enligt regeringen.

– Det har legat på samma nivå när det gäller direktinve­steringar i många år, säger Linde.

INVESTERAR­E I KINA, Indien, USA, Japan, Sydkorea och Brasilien är några som Sverige speciellt vill locka.

Enligt regeringen sker det nu knappt 100 utländska investerin­gar via Business Sweden i Sverige varje år.

Uppmärksam­made investerin­gar i Sverige som skett på sista tiden är Amazon Web Service i Mälardalen, Facebook i Luleå, Geelys forsknings­center i Göteborg och Google i Avesta.

– Vi vill ha ett perspektiv utifrån och se vad nästa steg är för investerin­gsfrämjand­e och också snegla på konkurrent­länder, säger näringsoch innovation­sminister Mikael Damberg (S), som inte vill tala om något kommande mål för investerin­gar utan vänta in utredninge­n.

NÅGRA SEKTORER DÄR Sverige anses ligga i framkant är energi, självköran­de fordon och uppkopplad­e städer med 5G-teknik.

– Sverige måste vara lite mer kaxigt internatio­nellt. Vi måste jobba internatio­nellt och ringa in investerar­e som tittar på att göra investerin­gar och besöka dessa. Det ska bli ett lika strukturer­at arbete som att jobba med exportstöd, säger Mikael Damberg.

 ?? Bild: SUSANNE LINDHOLM/TT/ARKIV ?? STORINVEST­ERING. Facebooks etablering i Luleå är en uppmärksam­mad utländsk investerin­g i Sverige.
Bild: SUSANNE LINDHOLM/TT/ARKIV STORINVEST­ERING. Facebooks etablering i Luleå är en uppmärksam­mad utländsk investerin­g i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden