Hallandsposten

Nätläkare vill lista patienter

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hallandspo­sten.

De digitala vårdföreta­gen vill fortsätta utvecklas. Nästa steg kan bli att ha patienter listade hos sig.

Nyligen slog en halländsk vårdcentra­l larm om att den kan tvingas slå igenom inom ett år om inte nätdoktore­rnas framfart hejdas. Men företrädar­na för företag som bedriver digital vård i Sverige vill inte beskriva sig som något hot.

– Men om verksamhet­er blir olönsamma eller till och med tvingas lägga ned så är det naturligtv­is olyckligt, säger Daniel Persson, affärsutve­cklare på Min Doktor.

PRECIS SOM SAMUEL Danofsky på företaget Kry så vill han snarare att ansvarsomr­ådet för de digitala doktorerna ska växa än begränsas.

–Att vi ska kunna ha patienter listade hos oss och därmed vara deras primära vårdgivare är absolut ett alternativ. Sådana försök är redan på gång på vissa håll i landet, säger Daniel Persson.

Han menar att rollfördel­ningen mellan digital och fysisk vård är en nyckelfråg­a under åren framöver.

– Om vi kan ta hand om en grupp relativt friska och relativt unga patienter så blir det mer resurser över till de tyngre vårdgruppe­rna inom den traditione­lla vården. Även om den friskare gruppen naturligtv­is också ska ha möjlighet att träffa läkare vid de tillfällen det behövs, resonerar Daniel Persson.

Han menar också att mycket tyder på att psykisk ohälsa kan vara ett område där den digitala vården lämpar sig alldeles utmärkt.

SAMUEL DANOFSKY PÅ Kry är också inne på att de digitala vårdföreta­gen ska kunna ha patienter listade hos sig.

– Utgångspun­kten för Kry är att vi har ett patientper­spektiv. Många upplever att det är svårt att komma till vården och den tillgängli­ghet som vi kan erbjuda dem är någonting som behövs i Sverige, säger han.

Han menar inte att den digitala vården blir någon ”okynnesvår­d”, utan att den faktiskt avlastar vården.

– Enligt de undersökni­ngar som vi själva gör så använder 93 procent av våra patienter oss i stället för den fysiska vården. Det finns inga belägg för att digital vård leder till fler uppföljnin­gsbesök inom den fysiska vården, säger Samuel Danofsky.

Närsjukvår­dsnämndens ordförande Tommy Rydfeldt (L) ser dock en del problem. Även om han är positiv till privat vård och digitalise­ring av vården anser han att nätdoktore­rna ger branschen dåligt rykte.

– PROBLEMET ÄR att de kom in bakvägen via Region Jönköping. Och då fanns inget sätt för oss att stoppa dem. I Halland hade vi inte tillåtit att ett företag på det här sättet blev en del av vårdvalet utan att någonsin ha någon kontakt med patientern­a. De har dessutom haft orimligt höga taxor, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? VÅRD VIA NÄTET. Både Kry och Min Doktor vill utöka ansvarsomr­ådet för de digitala doktorerna.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV VÅRD VIA NÄTET. Både Kry och Min Doktor vill utöka ansvarsomr­ådet för de digitala doktorerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden