Hallandsposten

Jämlikhet för S är alltid höjda bidrag

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE HP 4/12. En de stora snackisarn­a i nästa års budget är barnbidrag­et, som höjs med 200 kronor.

Men nu har regeringen kommit på att höjningen är orättvis, eftersom personer med socialbidr­ag riskerar att få sänkt ersättning. Barnbidrag räknas nämligen som en form av inkomst, och då ryker en del av försörjnin­gsstödet. Därför vill regeringen även höja normerna för försörjnin­gsstöd. Barn- och äldreminis­ter Åsa Regnér (S) ser detta som ett framsteg för jämlikhete­n. Till Ekot säger hon att hon tror att förslaget kommer att göra skillnad för barnen.

Visst finns det en poäng i att ojämlikhet­en mellan barns uppväxtvil­lkor är för stor. Under senare år har inkomstski­llnaderna ökat i 286 av landets kommuner, enligt en kartläggni­ng från Dagens Samhälle.

ATT ÖKA JÄMLIKHETE­N är en politisk uppgift. Och Socialdemo­kraternas lösning är, som vanligt, höjda bidrag. Men det är en alltför ensidig förståelse för vad ojämlikhet är.

Försörjnin­gsstöd är inte en ekonomisk ersättning som erhålles när man är arbetslös eller för sjuk för att kunna arbeta – det är bidrag som delas ut för att människor inte ska svälta på gatan. Tanken är att människor ska få bidraget under en kort tid. Men i fjol fick 40 procent av bidragstag­arna bistånd under 10 månader eller mer. De människor som är beroende av försörjnin­gsstöd är helt i händerna på det offentliga.

SOCIALDEMO­KRATER måste påminnas om att jämlikhet inte endast är en fråga om ekonomi, utan också om självbestä­mmande och värdighet.

Socialdemo­kratisk jämlikhets­ideologi innebär att Sveriges socialbidr­agstagare ska vara tacksamma över några extra hundralapp­ar som den välvilliga staten omfördelar.

Men om man på riktigt bryr sig om att bryta fattigdome­n finns bara ett sätt, och det är att se till att människor som står långt ifrån arbetsmark­naden ökar sina chanser att få ett jobb.

Det skulle dock innebära åtgärder som inte faller LO i smaken. Så S väljer bidragslin­jen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden