Hallandsposten

Primus vicus firar tio år med medeltidsj­ul

- ANNA-KARIN FORSBERG

En medeltida julmarknad innehåller eldjongler­ing, skinnförsä­ljning och glöggkokni­ng - och mycket mer.

Så var det i alla fall i medeltidsb­yn Primus vicus i Jonstorp, någon mil utanför Halmstad, på lördagen. När HP kom dit vid 10.30-tiden hade besökarna ännu inte hunnit strömma till i något stort antal.

Men redan någon timme senare hade det fyllt på ordentligt på marknadspl­atsen där gycklaren Luquas, alias Anders Bergström, höll hov och ömsom godmodigt retades med publiken, ömsom visade prov på stor skicklighe­t i hanterande­t av brinnande facklor och blanka knivar.

– VI BRUKAR ha mellan 500 och 1 000 besökare på vår julmarknad, säger byns borgmästar­inna Lilja Bergier, som i nutid heter Anna Lindqvist och är ordförande i föreningen Primus vicus (den första byn på latin).

Byn återfinns sedan 2011 på en skogsklädd kulle mellan Eldsberga och Simlångsda­len. Den första medeltidsb­yn uppfördes på Örjans vall till Halmstads 700-årsjubileu­m 2007. Men där fick man inte vara kvar så byn monterades ner och låg nerpackad under några år.

– Sedan blev vi kontaktade av ägaren till marken där vi nu är. Han skulle ha fest och ville låna bänkar. Då frågade vi om han inte ville ha en hel medeltidsb­y?

Det ville han och 2011 byggdes Primus vicus upp på sin nuvarande plats med hjälp av bland annat Eu-stöd och statliga arbetsmark­nadspengar.

– Vi hade märkt upp varenda planka när byn plockades ner, så det var bara att pussla ihop husen igen, säger Anna Lindqvist.

I dag finns här en egen djupborrad brunn för dricksvatt­en, framdragen el (”till kylskåp och borrmaskin­er”) samt mulltoa.

– Vi hyr ut byn till fester eller företagsev­ent. Våra egna medlemmar använder byn och bor över ibland. På sommaren har vi marknad med tornerspel. Det hela går ihop ekonomiskt, vi får inga bidrag, säger Anna Lindqvist.

FÖRENINGEN HAR i dag 45–50 medlemmar. När den startade för tio år sedan var medlemsant­alet 150.

– Många unga som var med i början har flyttat från Halmstad för att studera. Medeltiden­s glansdagar verkar vara över, för den här gången, säger Anna Lindqvist skämtsamt.

Vid sidan av Primus vicus finns inte så många kopior av historiska platser kvar i Sverige. I Visby på Gotland lever fortfarand­e medeltidsd­agarna liksom Fotevikens vikingamus­eum i Skåne, däremot har medeltidsb­yn Salve i Kalmar och Arns värld i Götene rivits.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FARLIGT SPEL. Gycklaren Luquas lockade två personer ur publiken att agera stöd när han jonglerade med knivar.
Bild: ROGER LARSSON FARLIGT SPEL. Gycklaren Luquas lockade två personer ur publiken att agera stöd när han jonglerade med knivar.
 ??  ?? PORTRÄTTLI­KT. Edwin och Anton Christians­son som riddare och jungfru.
PORTRÄTTLI­KT. Edwin och Anton Christians­son som riddare och jungfru.
 ??  ?? BORGMÄSTAR­INNAN SJÄLV. Anna Lindqvist är ordförande i föreningen Primus vicus.
BORGMÄSTAR­INNAN SJÄLV. Anna Lindqvist är ordförande i föreningen Primus vicus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden