Hallandsposten

Solbacken behöver fyra miljoner kronor

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Många som vill hyra backar när de ser köket”

ANGELICA GUSTAVSSON

Solbackens bygdegårds­förening beräknar att lokalen behöver renoveras för fyra miljoner kronor. Föreningen ansöker nu om pengar hos Boverket och kommunen.

Det är snart två år sedan Angelica Gustavsson tog över ordförande­skapet i bygdegårds­föreningen. Sedan dess har mycket hänt.

– Numera är vi runt tjugo aktiva som träffas en gång i månaden. Vi har ordnat aktivitete­r som familjedag­ar, höstlovsbi­o och dans. Det har gått jättebra, och vi har lyckats få hit mycket folk, och vi har även fått in lite pengar till föreningen, säger hon.

Men lokalerna är slitna och det finns mycket som behöver åtgärdas för att verksamhet­en ska kunna komma igång på allvar.

– Byggnaden är från 1930, och jag tror inte här är gjort något sedan 1980-talet. När vi hade en kör här var vi tvungna att stötta upp scenen eftersom golvet svajade en del, säger Angelica Gustavsson.

FRAMFÖR ALLT ÄR det köket som är i dåligt skick. Många som hör av sig och vill ordna bröllop eller större fester backar när de får veta hur köket ser ut, berättar Angelica Gustavsson.

– Det finns bara två spisar och dåligt med kylmöjligh­eter. Vi skulle vilja få till ett riktigt storkök, där man kan laga mat. Då skulle vi kunna hyra ut mycket mer, säger hon.

Bygdegårds­föreningen vill också förbättra handikappt­oaletten, ventilatio­nen och koppla in ny teknik ordförande i Solbackens bygdegårds­förening för datorer och ljud bland annat.

– Vi har själva åtgärdat en del redan, bland annat värmen. Tidigare har man värmt lokalen med gamla infravärma­re, men de slukar enormt mycket energi, med påföljd att lokalerna har stått helt utan värme långa tider, och det är såklart inte bra för byggnaden, säger Angelica Gustavsson och fortsätter:

– Vi köpte in två luftvärmep­umpar och de gör så att huset i alla fall är uppvärmt hela året. De betalade sig snabbt jämfört med de enormt höga elräkninga­rna vi hade förut.

För att kunna genomföra åtgärderna har föreningen tagit hjälp av Anette Pettersson som gjort en ansökan om bidrag hos Boverket och Laholms kommun.

– VI BERÄKNAR ATT det kommer att kosta fyra miljoner. Vi ansöker om två miljoner hos Boverket och 1,2 miljoner hos kommunen. Resten får föreningen stå för själv, enligt de regler som finns, säger hon och fortsätter:

– För en del av åtgärderna kan vi få bidrag till hela kostnaden, bland annat att förbättra handikappt­oaletten så att den uppfyller de standardkr­av som finns i dag.

Föreningen beräknar att de får svar från Boverket i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden