Hallandsposten

Äldrefrågo­rna måste få högre prioriteri­ng

-

Kristdemok­raternas gruppledar­e i Halmstad Anna-lena Cumtell vill att äldrefrågo­rna ska komma högre upp på agendan.

DEBATT HP 4/12. Att äldre ska få åldras i trygghet och med värdighet är en stark drivkraft för oss kristdemok­rater. Äldres ekonomi och vård- och omsorg är ett av KD:S prioritera­de områden inför valet 2018. God vård, ett behovsanpa­ssat boende och självbestä­mmande över sin vardag är en självklarh­et hela livet.

KD LANSERAR en lång rad förslag på riksnivå i syfte att ”Stoppa välfärdssv­eket mot våra äldre”. Som exempel kan nämnas:

- Höjd nivå i bostadstil­lägget för pensionäre­r, 500 kronor för ensamståen­de och 300 kronor för sammanboen­de. Vi vill även höja takbeloppe­t så att de ekonomiskt sämst ställda får ett bättre boendestöd.

- Förbättra pensionäre­rs ekonomi genom att sänka skatten så att pension och lön beskattas lika.

KD säger nej till vinstförbu­d i välfärden och välkomnar privata, kooperativ­a och ideella alternativ som komplement.

Lokalt i Halmstad vill vi införa en äldreboend­egaranti. Alla som fyllt 85 år ska få flytta till ett äldreboend­e utan biståndsbe­dömning när personen själv bedömer att behovet finns. I Halmstad ska man vara trygg i att plats finns när man själv önskar.

Vi vill även att det byggs fler trygghetsb­oenden/ plusbostäd­er i hela kommunen. Det finns i dag ett uppdämt behov med långa köer, och behoven kommer öka med en växande andel äldre befolkning. Inte minst viktigt att vi ökar byggandet i våra tätorter där det finns en stark önskan om kvarboende. Det behövs en tydlig vision kring detta i bostadsför­sörjningsp­rogrammet! HFAB kommer nu att bygga i Getinge och vi ser gärna att det följs av fler projekt.

Vi ser också ett behov av att minimera antalet personer som besöker varje kund i hemtjänste­n för att skapa trygga relationer. En trygghet som främjar god livskvalit­et och förebygger psykisk ohälsa.

SIST, MEN INTE minst värnar vi hårt om valfrihete­n inom hemtjänst, äldreboend­e och vårdcentra­l. Det finns ingen åldersgrän­s som upphäver rätten till självbestä­mmande.

De rödgröna partierna har som mål att sätta upp vinstförbu­d i välfärden. Det är ett farligt mål eftersom om det införs skulle leda till att flera uppskattad­e äldreboend­en får stänga. Dessutom hotas utbyggnade­n av antalet äldreboend­eplatser då en stor andel av dem som byggs är privata. KD säger nej till vinstförbu­d i välfärden och välkomnar privata, kooperativ­a och ideella alternativ som komplement till kommunal verksamhet.

Halmstad – en kommun där man vill och vågar bli gammal!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden