Hallandsposten

Tidsplan för vinster i välfärden är klar

- LARS PEDERSEN/TTW

”Vår utgångspun­kt är att det är bra att hitta blockövers­kridande lösningar i den här typen av frågor.” ARDALAN SHEKARABI (S)

Vinsterna inom välfärden ska begränsas, slår S och V fast i den förmodat givna valfrågan. I mars får riksdagen – där dock majoritet saknas – ta ställning till ett förslag för skola och omsorg. I juni blir utredninge­n om hälso- och sjukvården klar.

Propositio­nen för skolväsend­et och socialtjän­sten bygger på förslag från Välfärdsut­redningen – framlagd av Ilmar Reepalu i november 2016 – som justerats.

– Vår utgångspun­kt är att det är bra att hitta blockövers­kridande lösningar i den här typen av frågor, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).

Inom kort tillsätter socialmini­ster Annika Strandhäll (S) en separat utredning för hälso- och sjukvården. Kommer möjlighete­n till vinstuttag på det området att påverkas jämfört med i dag?

–Det är bland annat precis det som utredninge­n ska titta på. Men vi ser inte att den modell som Reepalu föreslår, med vinsttak på det sättet, kommer att fungera för hälso- och sjukvården, svarar hon.

– Däremot kommer vi naturligtv­is att titta på övervinste­r och om pengar försvinner på sätt som inte är lämpliga och vad som går att göra åt det. Finns det någon modell för vinsttak som du kan tänka dig?

– Det är svårt att tala om i dag, om det ska handla om en modell för vinsttak eller inte. För mig är det viktigt att säkerställ­a att de resurser som till hälso- och sjukvården går till rätt saker.

Utredninge­n ska lämna sina förslag i juni.

– Vi tror inte att riksdagen kommer att kunna ta ställning före valet, säger Annika Strandhäll.

– Detta kommer naturligtv­is bli en valfråga och det välkomnar jag. Det finns ett tydligt stöd hos svenska folket att göra den här typen av insatser.

När regeringen­s och Vänsterpar­tiets planer på ett vinsttak för privata välfärdsfö­retag inom skolan och omsorgen presentera­des i början av september stod det snabbt klart att det inte finns någon majoritet i riksdagen för vinstbegrä­nsningar.

Inom Alliansen talade till exempel Centerleda­ren Annie Lööf talade om ”konfrontat­ion mot den svenska välfärden”. Även Sverigedem­okraterna kommer att rösta nej. Vad är då huvudpoäng­en med att lägga fram en propositio­n i mars?

–Det finns en jättepoäng med det, för den här frågan har diskuterat­s sedan 90-talet men alltid i abstrakta och otydliga diskussion­er. För första gången har vi nu ett underlag som innebär en konkret modell för att komma åt problemen, svarar Ardalan Shekarabi.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter skriver han och Ali Esbati (V) att skattemede­l ska användas till skola och välfärd, inte till att starta förskolor i andra länder eller till stora vinster.

civilminis­ter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden